Τσουχτερό φόρο σε τσίπουρο και τσικουδιά ζητά η Κομισιόν

Τι υποστηρίζει η Επιτροπή σε αιτιολογημένη γνώμη της


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14:45
24/09/2015
Τσουχτερό φόρο σε τσίπουρο και τσικουδιά ζητά η Κομισιόν
6
loading

Τσουχτερότερο φόρο στο τσίπουρο και την τσικουδιά ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Επιτροπή ζήτησε σήμερα από την Ελλάδα να τροποποιήσει το καθεστώς φόρου κατανάλωσης για το τσίπουρο και την τσικουδιά, καθώς η χώρα επιβάλει σε αυτά τα ποτά το 50% του κανονικού́ συντελεστή́ φόρου κατανάλωσης που εφαρμόζεται στην αιθυλική́ αλκοόλη. Παράλληλα, σύμφωνα με την Επιτροπή, επιβάλλεται υπερβολικά μειωμένος συντελεστής στο τσίπουρο και την τσικουδιά́ (περίπου 6% του κανονικού́ συντελεστή́ φόρου κατανάλωσης) όταν παρασκευάζονται χύμα από́ τους αποκαλούμενους «διήμερους» αποστάκτες (οινοπαραγωγοί́ ή παραγωγοί́ άλλων γεωργικών προϊόντων).

Οι κανόνες της ΕΕ προβλέπουν ότι ο ίδιος συντελεστής φόρου κατανάλωσης θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλα τα προϊόντα που παρασκευάζονται από́ αιθυλική́ αλκοόλη. Εξαιρέσεις ή παρεκκλίσεις προβλέπονται ρητώς από́ τη νομοθεσία της ΕΕ και πρέπει να ερμηνεύονται αυστηρά́. Η Ελλάδα δεν έχει κάποια παρέκκλιση για το τσίπουρο ή την τσικουδιά́. Η Επιτροπή́ πιστεύει ότι και τα δυο καθεστώτα αποτελούν παράβαση της σχετικής νομοθεσίας της ΕΕ για τον φόρο κατανάλωσης και επίσης ευνοούν ένα αλκοολούχο ποτό́ εγχώριας παραγωγής έναντι των αλκοολούχων ποτών που παράγονται σε άλλα κράτη μέλη. Αυτό́ αποτελεί́ παράβαση των κανόνων της ΕΕ σχετικά́ με την ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών.

Το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λαμβάνει τη μορφή́ αιτιολογημένης γνώμης. Σε περίπτωση έλλειψης ικανοποιητικής απάντησης εντός δυο μηνών, η Επιτροπή́ μπορεί́ να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Το τσίπουρο και η τσικουδιά́ είναι παραδοσιακά́ αλκοολούχα ποτά́, τα οποία παράγονται στη βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη. Και τα δύο ποτά́ έχουν προστατευόμενη γεωγραφική́ ένδειξη.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Ελεύθερος σκοπευτής

  Υπάρχει ακόμα έστω και ένας άνθρωπος που να πιστεύει ότι στην Ε.Ε μπορεί να ευημερήσει η Ελλάδα και οποιοσδήποτε άλλος λαός;

  Όσο για το τσίπουρο, από τώρα ετοιμαζόμαστε για ῾᾽ατομικό῾῾ αποστακτήρα, σιγά μήν μας το κόψουν οι ψαλιδόκολοι.

 2. avatar ΠΟΛΙΤΗΣ

  Ούτε το τσιπουράκι που έπιναν οι παππούδες μας δεν αφήνουν ήσυχο οι Ιμπεριαλιστές-ξεφτίλες της Ε.Ε. προκειμένου να μας γδύσουν τελείως! Τα ξεπούλησαν όλα, όλα. Και έρχεται σήμερα το ανάχωμα-ανάθεμα Τσίπρας για να εξασφαλίσει το ομαλό πέρασμα του θέματος Ελλάδα στην πλήρη και απόλυτη κατοχή της ντόπιας και ξένης ολιγαρχίας. Προσωπική άποψη μου είναι ότι πλέον η φοροδιαφυγή και φοραποφυγή (αν γίνεται) από τα λαϊκά στρώματα είναι πατριωτικό καθήκον. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε φόρους σε ένα κράτος που δεν μας ανήκει και το οποίο είναι στην ουσία προέκταση των Βρυξελλών. Δεν χρωστάμε τίποτε, δεν πληρώνουμε τίποτε και σε κανένα απ αυτούς. Και σε ότι αφορά το τσιπουράκι μου θα πάω να βρω κάνα μπάρμπα στο χωριό να μου το στέλνει και να του στέλνω τα λεφτά του χωρίς φόρους και χαράτσια των κοτσαμπάσηδων και των "σεβάσμιων" δεσποτάδων.

 3. avatar ασπρος μπεμπαντας

  Ειναι δυνατον ρε μπηστακια να βαζετε τετοιες ειδησεις και να περιμενετε να γραφουμε αξιοπρεπως #[email protected]!*#@[email protected]$#@@¥!♥♥¥₩¥¥{£££♡£€♡¥]×(@((@)@)(!29 ((????????!!!!!!?

 4. avatar teo13

  Αντε παλι τα ιδια. Τελικα αλλος πινει αλλος μεθαει.

 5. avatar greg180p2

  Ειδατε τις πωλησεις σκωτσεζικων και λοιπων να πεφτουν και θελετε να ριμαξετε τα ελληνικα;Τσιπουρακι και κρασακι ρεεεεε ψαξτε να βρειτε το καθε μικροπαραγωγο... θα αποτυχετε παταγωδως...

 6. avatar Dr. Tsipouros

  Πάει και το τσιπουράκι ! Μια χαρά μας είχε μείνει θα μας την καταργήσουν και αυτή.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει