Ήταν λίγο πολύ αδύνατο για τις ελληνικές τράπεζες να ανοίξουν αύριο, από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε πως διατηρεί χωρίς αύξηση στην έκτακτη χρηματοδότηση.

Γιατί με την απουσία αύξησης στον ELA, οι τράπεζες δεν είχαν τρόπο να παρέχουν μετρητά στους Έλληνες καταθέτες που με αγωνία σήκωναν τις αποταμιεύσεις τους.

Κι έτσι οι τράπεζες παραμένουν κλειστές, γράφει ο Robert Peston στο BBC.

Έτσι, για να ανοίξουν ξανά οι τράπεζες οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων- capital controls – πρέπει να τεθούν σε ισχύ σε σχέση με το ποσό που οι καταθέτες μπορούν να σηκώσουν.

Όταν οι περιορισμοί αυτή ανακοινώνονται, η Ελλάδα θα βρεθεί μισό βήμα πιο κοντά στην έξοδο από το ευρώ- καθώς κεντρικός κανόνας της ευρωζώνης είναι πως δεν θα πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί στη διακίνηση χρημάτων ή κεφαλαίων.

Δεν είναι αναπόφευκτη η έξοδος από το ευρώ

Ωστόσο η έξοδος από το ευρώ δεν είναι αναπόφευκτη, όπως δείχνει και η υπόθεση της Κύπρου: η κυπριακή κυβέρνηση εισήγαγε περιορισμούς στις αναλήψεις μετρητών το 2013 και έκτοτε έκανε βήματα για να διορθώσει τα οικονομικά της παραμένοντας στην ευρωζώνη.

Το προσωρινό κλείσιμο των τραπεζών στην Ελλάδα και η ανακοίνωση capital controls είναι ωστόσο πολύ κακά νέα για την Ελλάδα: Οι Έλληνες θα έχουν λιγότερα χρήματα για να ξοδέψουν και οι επιχειρήσεις λιγότερα να επενδύσουν, κι έτσι η ήδη αδύναμη οικονομία θα βυθιστεί σε βαθιά ύφεση, εκτιμά ο Peston.

Σε σχέση με τις επιπτώσεις στην υπόλοιπη ευρωζώνη, οι έχοντες θα ξυπνήσουν τη Δευτέρα διερωτώμενοι αν τα χρήματά τους είναι ασφαλή στις τράπεζες άλλων πιο αδύναμων οικονομικών της ευρωζώνης.

Έτσι, τις επόμενες εβδομάδες και μήνες κεφάλαια μπορεί να αποσυρθούν από την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία- με πιθανώς σημαντικό μακροπρόθεσμο κόστος στις οικονομίες αυτές.

Η ελπίδα είναι οι τράπεζες να μπορέσουν να ανοίξουν και πάλι κάποτε μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος- πιθανώς την Τρίτη- εφόσον οι Έλληνες ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας που προτείνουν οι Θεσμοί.

Ωστόσο οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών και το ΔΝΤ δεν έχουν εγγυηθεί πως η πρόταση παραμένει στο τραπέζι. Οπότε είναι πιθανό η αναγκαστική τραπεζική αργία να συνεχιστεί και μετά την τρέχουσα εβδομάδα, εκτιμά ο αρθρογράφος.

prints1 prints2