Έντονη κριτική στην κυβέρνηση και τις εξαγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και στήριξη του Μνημονίου ως μονόδρομου περιλάμβανε η ομιλία του γενικού διευθυντή του ΙΟΒΕ Γιάννη Στουρνάρα στη Βουλή.

Ο κ. Στουρνάρας συμφώνησε με την κυβέρνηση πως το Μνημόνιο αποτελεί μονόδρομο έναντι της χρεοκοπίας, που αποτελεί την μοναδική εναλλακτική εκδοχή.

Ωστόσο, παρατήρησε πως «τα σπρεντ ανέβηκαν, όταν το 2009 η κυβέρνηση πήγε στις Βρυξέλλες και ανακοίνωσε πως το έλλειμμα ανέρχεται στο 12% και στο ερώτημα τι θα κάνει γι’ αυτό, απαντήσαμε πως θα υλοποιήσουμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα».

«Πήγαμε γυρεύοντας. Από τότε αυξήθηκαν τα σπρεντ», υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας.

«Μπροστά στην χρεοκοπία, η Ελλάδα διαπραγματεύτηκε το Μνημόνιο στην ‘τούρλα του Σαββάτου’, με αποτέλεσμα αυτό να έχει ελλείψεις» – ενώ και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθές θα έπρεπε να είχαν ληφθεί απ’ τις αρχές του έτους. Η καθυστέρηση, σύμφωνα με τον κο Στουρνάρα, διόγκωσε το έλλειμμα, σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο.

Από την άλλη, «οι φοροελαφρύνσεις που προτείνει η ΝΔ, θα αυξήσουν το έλλειμμα. Θέλει πολύ μεγάλη μελέτη ένα πρόγραμμα κυβερνητικό». Ούτε όμως και η αύξηση των φόρων ενδείκνυται: «Δεν σηκώνει άλλους φόρους η Ελλάδα. Και οι επιχειρήσεις έχουν πληρώσει φόρους και πάρα πολύ μεγάλους».

Αυτό που χρειάζεται, είναι πάταξη της φοροδιαφυγής, με δοκιμασμένες, επιστημονικές μεθόδους και όχι με πολιτική διαχείριση του προβλήματος: «Η Πορτογαλία δεν έχει φοροδιαφυγή, γιατί έχουν χρησιμοποιήσει όλους τους ορκωτούς ελεγκτές και τους έχουν ρίξει στη μάχη. Εδώ κάποιο λάθος έχουμε κάνει. Εδώ το 70% των ελεύθερων επαγγελματιών δεν πληρώνει φόρο, ούτε ένα ευρώ και γι’ αυτό δεν μας φταίει το Μνημόνιο», σημείωσε.

Υπερασπιζόμενος το Μνημόνιο, ο κ. Στουρνάρας θεώρησε πως η ύφεση δεν είναι πολύ βαθύτερη της αρχικά προβλεπόμενης και πως δεν ευθύνεται αυτή για την πτώση των δημοσίων εσόδων. «Είναι θέμα διοίκησης και αποτυχίας των μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών. Η ύφεση είναι οριακά υψηλότερη από τη σχεδιαζόμενη, πολύ χαμηλότερη, όμως, αυτής που έλεγαν διάφοροι ‘γκουρού’, που μιλούσαν για -10% του ΑΕΠ. Το ποσοστό κέρδους στις υπηρεσίες, είναι 15% υψηλότερο απ’ ό,τι στην ευρωζώνη. Η μείωση στα επίπεδα της ευρωζώνης, θα δώσει αύξηση του ΑΕΠ κατά 17%».

Δυνατότητες διατύπωσης εναλλακτικής οικονομικής πρότασης, δεν υπάρχουν εκτός Μνημονίου – υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ. Με δεδομένο το μνημονιακό πλαίσιο, θα πρέπει κατ’ αρχήν να αναταχθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, «ο δραστικός περιορισμός του οποίου ευθύνεται για το 1/3 της ύφεσης»: «Πρέπει να πάμε στον Μπαρόζο και να πούμε πως χρειαζόμαστε γρήγορα ανάπτυξη. Έχουμε πέσει έξω στα έσοδα και κόβουμε δημόσιες επενδύσεις. Για κάθε μονάδα από εκεί, περικόπτεις το ΑΕΠ. Είναι επείγον να ζητήσουμε εμπροσθοβαρή χρήση των κοινοτικών κονδυλίων, αλλά κι εμείς να παρουσιάσουμε ευπρεπή προγράμματα, γιατί το επιχείρημά τους είναι πως δεν έχουμε παρουσιάσει προγράμματα αξιοποίησης των κονδυλίων».

Μεγάλες δυνατότητες δίνει η προοπτική των αποκρατικοποιήσεων, με τις οποίες «μπορούμε να επαναγοράσουμε μέρος του χρέους πολύ φθηνά, κάτι που δείχνει ότι το νόμισμα των αποκρατικοποιήσεων έχει δύο όψεις και όχι μία», κατέληξε.