Τα… «βέλη» προς την Πορτογαλία στρέφει τώρα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, που υποβάθμισε τα ομόλογα του πορτογαλικού Δημοσίου κατά δύο βαθμίδες, από Αa2 σε Α1.

Σύμφωνα με τη Moody’s η πορτογαλική οικονομία θα συνεχίζει να εξασθενεί σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, όπως διαπιστώνεται από τη συνεχή επιδείνωση των δεικτών χρέους της χώρας, μεταξύ των οποίων το ΑΕΠ και ο δείκτης χρέους προς έσοδα

Οι προοπτικές ανάπτυξης της πορτογαλικής οικονομίας κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνουν ασθενικές, εκτός εάν οι πρόσφατες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποφέρουν καρπούς σε μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο.

Η σημερινή υποβάθμιση του πορτογαλικού χρέους έρχεται να επιβεβαιώσει την εκτίμηση για πιθανή μελλοντική υποβάθμιση της Πορτογαλίας που είχε διατυπώσει ο οίκος σε σχετική του έκθεση στις 5 Μαΐου 2010.

Όσον αφορά στην αξιολόγηση του βραχυπρόθεσμου χρέους της χώρας, η Moody’s επιβεβαίωσε την κατάταξή του στην κατηγορία «Prime-1» με σταθερή προοπτική. Η Πορτογαλία εξακολουθεί να πληροί το όριο του «Aaa» για τα ομόλογα και τις τραπεζικές καταθέσεις των κρατών της ευρωζώνης, καθώς δεν επηρεάστηκαν από την υποβάθμιση της πορτογαλικής κυβέρνησης.