Επιστολή αναγνώστη
Επειδή πολλές φορές φωνάζουμε για το χαμηλό επίπεδο του εθελοντισμού στην Ελλάδα, και πρώτος εγώ, είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε και να επιβραβεύουμε, τουλάχιστον ηθικά και με την αναγνώριση μας, τα παραδείγματα προς μίμηση που τιμούν ευρύτερα το πλαίσιο εθελοντισμού στην χώρα μας ανεβάζοντας του το επίπεδο κατακόρυφα.

Αφορμή για την παρούσα αναφορά είναι ένα τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε στην Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας στην έξοδο Αγ. Στεφάνου, ρεύμα προς Αθήνα την Κυριακή το βράδυ 24/10/2010 κατά τις 19.50 μμ.

Εκτελούσα βάρδια με διμελές πλήρωμα στο όχημα Εκάλης της Ομάδας Εθελοντών Δασοπυροσβεστών – Διασωστών και μόλις είχαμε τελειώσει από μια κλήση για πυρκαγιά σε καμινάδα στην περιοχή της Κηφισιάς που συνδράμαμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία όταν δόθηκε κλήση για παροχή βοήθειας σε τροχαίο ατύχημα στην Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας στην έξοδο Αγ. Στεφάνου, ρεύμα προς Αθήνα. Οι πληροφορίες λέγανε ότι εμπλέκονταν τέσσερα αυτοκίνητα με εγκλωβισμένα άτομα και ένα δίκυκλο.

Αναχωρήσαμε από το περιστατικό στην Κηφισιά μαζί με το όχημα της πυροσβεστικής. Προηγούταν το εθελοντικό όχημα της Ροδόπολης και ενημερωθήκαν τα πλησιέστερα διασωστικά οχήματα όπως ανταποκριθούν στο συμβάν.
Φτάνοντας στο σημείο έπειτα από περίπου 7 λεπτά, αντικρίσαμε 4 αυτοκίνητα με τραυματίες αλλά ευτυχώς χωρίς εγκλωβισμένους και έναν τραυματία από το δίκυκλο.

Εντύπωση όμως μας έκανε μια πληθώρα κόσμου που είδαμε στο σημείο με κόκκινες στολές με τους ερυθρούς σταυρούς στην πλάτη να διαχειρίζονται τους τραυματίες του περιστατικού. Οι πληροφορίες που συλλέξαμε μας είπαν ότι ήταν εθελοντές Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού του παραρτήματος Ν. Σμύρνης οι οποίοι επέστρεφαν από εκπαιδευτική κατασκήνωση όταν έπεσαν πάνω στο ατύχημα και ανέλαβαν δράση.

Εντυπωσιακό ήταν να παρατηρεί κανείς από μια απόσταση πόσο υποδειγματικά δούλεψε η ομάδα του Ερυθρού Σταυρού. Προς στιγμήν είχα την αίσθηση ότι βρισκόμουν σε μια ξένη χώρα μιας που τέτοιες εικόνες σπανίζουν στο Ελλάδα.

Η ομάδα του Ερυθρού Σταυρού

• Φορούσε όλα τα μέσα ατομικής προστασίας

• Μερίμνησε για ψυχολογική και ιατρική υποστήριξη για όλους τους τραυματίες στο συμβάν

• Είχε κάνει διαλογή στους τραυματίες διαχωρίζοντας την διαθέσιμη δύναμη τους αντίστοιχα, δίνοντας προτεραιότητα στον τραυματία από το δίκυκλο

• Όλοι οι τραυματίες αντιμετωπίστηκαν ως πολυτραυματίες

• Συσκευάστηκαν όλοι οι τραυματίες πριν την άφιξη του ΕΚΑΒ. Τοποθετήθηκαν κολάρα αυχένος και σταθεροποιήθηκαν οι τραυματίες, έγινε χορήγηση οξυγόνου, διατηρήθηκαν τα θύματα ζεστά με αλουμινένιες κουβέρτες, αντιμετωπίστηκαν μικρο-τραύματα κ.α.

• Ορίστηκε σημείο εργαλείων/φαρμακείων/υλικών

• Υπήρχε επικεφαλής/συντονιστής της ομάδας

• Δεν υπήρχαν φωνές και ασυνεννοησία Με την άφιξη του ΕΚΑΒ οι τραυματίες ήταν έτοιμοι για διακομιδή, ίσως για πρώτη φορά ΣΩΣΤΑ!!!!

Τα παραπάνω μπόρεσα να παρατηρήσω για την ομάδα του Ερυθρού Σταυρού από το συγκεκριμένο συμβάν μιας που και εμείς είχαμε αναλάβει τις γνωστές δράσεις (τοποθέτηση οχήματος σε εμφανείς σημείο να προστατεύει τα πληρώματα που εργάζονταν στο συμβάν, τοποθέτηση αυλού προστασίας, αφαίρεση πόλων μπαταρίας).

Σε γενικές γραμμές ήταν εντυπωσιακό και ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς να επιχειρεί μια εθελοντική ομάδα με τέτοιο συντονισμό και επαγγελματισμό. Τα παιδία αξίζουν ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ σε αναγνώριση της επιτυχίας της επέμβασης τους στο συγκεκριμένο συμβάν. Δυστυχώς όλοι γνωρίζουμε το επίπεδο που θα διαχειρίζονταν οι τραυματίες εάν δεν βρίσκονταν οι εθελοντές Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού, παραρτήματος Ν. Σμύρνης στο σημείο.
Και πάλι μπράβο στα παιδιά!!

Παντελίδης Κίμωνας
Πρόεδρος ΟΕΔΔ Εκάλης
Εθελοντής Αρχ/στης Π.Σ.
PHTLS Provider