Τη λήψη εφάπαξ ζητά μια γυναίκα, μητέρα 4 παιδιών, η οποία υπηρετήσει για 22 χρόνια στις Ένοπλες Δυνάμεις, ως Εθελόντρια Μακράς Θητείας.

Η Α.Κ., με επιστολή της στο newsbeast.gr, εξηγεί ότι για τους εθελοντές μακράς θητείας, η νομοθεσία στερούσε ως τώρα το εφάπαξ πριν τη συμπλήρωση 5ετίας, παρότι οι ένστολοι είχαν κρατήσεις υπέρ εφάπαξ.

Ωστόσο, τελικά δόθηκε λύση με την ψήφιση σχετικής τροπολογίας (Ν. 4284/2014 [ΦΕΚ190]), η οποία όμως δεν ισχύει αναδρομικά. Έτσι, όπως εξηγεί η αναγνώστρια, περίπου 175 απόστρατοι που αποχώρησαν από το 2010 έως φέτος το Σεπτέμβριο στερούνται το εφάπαξ.

Η γυναίκα ζητά από τη Βουλή να μεριμνήσει ώστε η σχετική ρύθμιση να ισχύσει αναδρομικά.

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή της Α.Κ…

«Είμαι μια γυναίκα που υπηρέτησα τις Ένοπλες Δυνάμεις ως εθελόντρια μακράς θητείας και αποστρατεύτηκα στα 22 έτη πραγματικής υπηρεσίας ως μητέρα 4 ανήλικων παιδιών.

Δυστυχώς όμως για τους εθελοντές μακράς θητείας η νομοθεσία ως τώρα μας στερούσε το δικαίωμα λήψης εφάπαξ πριν την 25ετία παρότι καταβάλαμε από την πρώτη έως την τελευταία μέρα της θητείας μας κρατήσεις υπέρ εφάπαξ.

Μετά από προσπάθειες για να αποδοθεί δικαιοσύνη ψηφίστηκε τροπολογία με Ν.4284/2014(ΦΕΚ190) στην οποία επιτέλους έδωσε λύση στην αδικία αυτή, πλην όμως χωρίς να περιέχει την λέξη αναδρομικότητα!

Αποτέλεσμα αυτής της αβλεψίας είναι ο διαχωρισμός μιας ομάδας 175 περίπου απόστρατων, πολύτεκνων τριτέκνων και στελεχών των ειδικών δυνάμεων που αποχώρησαν από το στράτευμα από το 2010 έως τις 9 Σεπτεμβρίου του 2014, στους οποίους αποστερεί το δικαίωμα λήψης εφάπαξ.

Το παράδοξο είναι ότι κάποιοι πριν το 2010 έλαβαν το εφάπαξ!

Σας γνωστοποιώ και σας παρακαλώ εάν είναι δυνατόν να περιληφθεί η παρακάτω τροπολογία στο υπό διαβούλευση ΣΝ “Ρυθμίσεις Θεμάτων Υπουργείου Εθνικής Άμυνας” προσθήκη στο Ν.4284/2014 άρθρο 7 παρ.2 της φράσης “Η ρύθμιση αυτή ισχύει αναδρομικά από την έναρξη ισχύος του ν. 2936/2001 (25.7.2001)”, ώστε επιτέλους να δοθεί οριστική λύση και για μας τους 175 περίπου συναδέλφους.

Επιπρόσθετα θα ήθελα να σας γνωρίσω ότι η απόφαση εξόδου μου από το στράτευμα πριν την 25ετία λήφθηκε από μένα προσωπικά τουλάχιστον λόγω των αυξημένων οικογενειακών μου υποχρεώσεων που απορρέουν από την ανατροφή 4 τέκνων. Τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών της χώρας επισημαίνουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα από την υπογεννητικότητα, η πολιτεία για μια ακόμη φορά ουσιαστικά τιμωρεί τους λιγοστούς πωλητές της που συναισθανόμενοι το πρόβλημα αυτό αποφάσισαν στερούμενοι προσωπικού χρόνου και οικονομικής ανέσεως να αποκτήσουν 3 ή 4 τέκνα».