Σε Ζωολογικό Κήπο της Ελβετίας ένας θηλυκός ελέφαντας πέθανε από έρπη, παρά το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι χορηγούσαν αντιιικά φάρμακα και ορό πλάσματος. Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στην Ζυρίχη, με τον εκπρόσωπο του Κήπου, Πασκάλ Μαρτί, να σημειώνει ότι ο ίδιος ιός σκότωσε τον αδερφό της ελεφαντίνας πριν από δύο εβδομάδες.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, το προσωπικό έδωσε στην μητέρα της Ομίσα, την Ίντι και την αδελφή της, την Τσάντρα, τον χρόνο για να πουν το «αντίο» στο παχύδερμο, μια πολύ σημαντική διαδικασία σε αυτά τα ζώα με τους έντονους κοινωνικούς δεσμούς.

Ο δίχρονος Ουμές, ο αδελφός της Ομίσα, πέθανε από την ίδια ασθένεια στα τέλη Ιουνίου.

«Είναι πολύ λυπηρό που πέθανε η Ομίσα. Το προσωπικό μας έκανε ό,τι μπορούσε αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να τη σώσει», είπε ο Μαρτί. «Είναι μια δύσκολη συναισθηματικά περίοδος. Το προσωπικό ζει και εργάζεται με τα ζώα, βλέπει τις γεννήσεις και τους θανάτους και πραγματικά γνωρίζονται μεταξύ τους», πρόσθεσε.

Σχεδόν όλοι οι ελέφαντες είναι φορείς του έρπη των ελεφάντων σε λανθάνουσα μορφή αλλά δεν φέρουν συμπτώματα και ο ιός δεν ανιχνεύεται στις εξετάσεις. Η ασθένεια πλήττει κυρίως τα νεαρά ζώα, το ανοσοποιητικό σύστημα των οποίων δεν έχει ωριμάσει αρκετά ώστε να παράγει αντισώματα. Γιατροί εξετάζουν την Ομίσα για να κατανοήσουν καλύτερα Τον ιό και να αναπτύξουν βελτιωμένες θεραπείες.

Δεν έχουν εντοπιστεί άλλα κρούσματα του έρπη στους υπόλοιπους έξι ελέφαντες του Ζωολογικού Κήπου της Ζυρίχης αλλά το προσωπικό προσέχει ιδιαίτερα τον μικρότερο από αυτούς, τον πεντάχρονο Ρουάνι.