Κινεζικό παγοθραυστικό αναμένεται να φτάσει σήμερα σε πλοίο ερευνητικής αποστολής  που έχει παγιδευτεί στον πάγο στα ανατολικά της Ανταρκτικής. Το παγοθραυστικό «Snow Dragon» θα επιχειρήσει να «σπάσει» ένα μονοπάτι στον πάγο ώστε να φτάσει στο ερευνητικό σκάφος «Academic Shokalskiy» κι αυτό με τη σειρά του να βγει ξανά στη θάλασσα.

Το ρωσικό πλοίο χρησιμοποιείται από την αυστραλιανή αποστολή και έχει πλήρωμα 74 άτομα. Ακολουθεί δε το δρόμο που χάραξε ο εξερευνητής Douglas Mawson πριν από έναν αιώνα, με την πρώτη αυστραλιανή αποστολή στην Ανταρκτική.

Άλλα δύο παγοθραυστικά έχουν αλλάξει ρότα και κατευθύνονται προς το ρωσικό πλοίο.

Το ρωσικό σκάφος συνάντησε θυελλώδεις ανέμους και περιορισμένη ορατότητα και παγιδεύθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων σε απόσταση εκατό μιλίων από τη γαλλική βάση Ντιμόν ντ’ Ουρβίλ, ανακοίνωσε η αυστραλιανή υπηρεσία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας που συντονίζει την επιχείρηση διάσωσης.

Το πλοίο διαθέτει αρκετές προμήθειες, οι μηχανές είναι συνέχεια αναμμένες ώστε να μην ακινητοποιηθεί στους πάγους και οι επιστήμονες συνεχίζουν τις έρευνές τους.

«Θα το θυμάμαι πάντα, είναι σίγουρο. Είχαμε ωραίο φως και ο καιρός είναι ήπιος τηρουμένων των αναλoγιών. Το πλοίο φαίνεται γερό. Νομίζω θα είμαστε μια χαρά», δήλωσε στο BBC ο εθελοντής Σον Μπόρκοβιτς που συμμετέχει στην αποστολή.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο