Ακινητοποιημένο στον πάγο παραμένει το ερευνητικό πλοίο «Academician Shokalskiy» στην Ανταρκτική καθώς και η νέα προσπάθεια προσέγγισής του από αυστραλιανό παγοθραυστικό ματαιώθηκε λόγω των θυελλωδών ανέμων και της περιορισμένης ορατότητας.

Έτσι το παγοθραυστικό αναγκάστηκε να επιστρέψει. Οι απόπειρες που είχαν κάνει νωρίτερα κινεζικό και γαλλικό παγοθραυστικό είχαν το ίδιο αποτέλεσμα, σημειώνει το BBC.

Το ρωσικό «Shokalskiy» διαθέτει ακόμα άφθονες προμήθειες και δεν διατρέχει κίνδυνο. Στο σκάφος επιβαίνουν 47 άτομα, επισκέπτες, τουρίστες και πλήρωμα. Το πλοίο χρησιμοποιεί η Αυστραλιανή Αποστολή στην Ανταρκτική, ακολουθώντας την πορεία που είχε χαράξει πριν από έναν αιώνα ο εξερευνητής Douglas Mawson.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του βρετανικού δικτύου που βρίσκεται στο Shokalskiy, οι επιστήμονες εκτιμούν πως ο πάγος είναι παχύτερος απ’ ό,τι συνήθως αυτή την εποχή.

Το παγοθραυστικό Aurora Australis αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω στην ανοιχτή θάλασσα και αναζητεί νέο «μονοπάτι» για να προσεγγίσει το ρωσικό πλοίο.