Σημείο αναφοράς για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μπορεί να αποτελέσει η Κύπρος δίνοντας περιβαλλοντική αξία στα προϊόντα μετά τη λήξη τους.

Πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα, το Darius, το οποίο ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και στόχο έχει την ανάπτυξη βιώσιμης λύσης για την ολοκληρωμένη εκμετάλλευση των ληγμένων γαλακτοκομικών αποβλήτων για την παραγωγή βιοαερίου, το οποίο με τη σειρά του αξιοποιείται για την παραγωγή ενέργειας.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Τετάρτη, σε διάσκεψη Τύπου, στις εγκαταστάσεις της Animalia Genetics. Το Darius συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Life+, το χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον.

Το έργο αποτέλεσε αρχικά ιδέα της εταιρείας Χαραλαμπίδης-Κρίστης, που είναι και η συντονιστής/ δικαιούχος του έργου και σ’ αυτό συμμετέχουν άλλοι πέντε εταίροι/ δικαιούχοι: Το Πανεπιστήμιο Πατρών, η εταιρεία RTD Talos, το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, η Animalia Genetics και η Green Technologies. Την ευθύνη του έργου φέρει η RTD Talos.

Όπως τόνισε η υπεύθυνη διαχείρισης της RTD Talos Άντρη Θεοδώρου το πρόγραμμα είναι πιλοτικό, κατατέθηκε το 2010 και λήγει το 2015. «Με το πέρας του έργου, υπάρχει ένα after life plan, δεν τελειώνει, με βάση το οποίο για πέντε χρόνια κανένας εταίρος δεν δικαιούται να έχει όφελος απ’ αυτό», εξήγησε. Τόνισε ότι η αναερόβια χώνευση θεωρείται μια από τις καλύτερες τεχνολογίες για την αντιμετώπιση βιομηχανικών υγρών αποβλήτων με υψηλό οργανικό φορτίο.

«Η χρήση αναερόβιας χώνευσης έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια με τη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων των νοικοκυριών, αναμειγμένα με άλλα βιομηχανικά οργανικά απόβλητα και κοπριά (συν- χώνευση)», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαευσταθίου εξήγησε ότι η εταιρεία Animalia Genetics παράγει χοιρινά, αλλά και βιοαέριο και επεξεργάζεται οργανικά υλικά. Στο πλαίσιο αυτό συμμετέχει στο πρόγραμμα Darius, το οποίο να σημειωθεί ότι το όνομά του προέρχεται από τα dairy products και Cyprus. Η παραγωγή βιοαερίου από την Animalia Genetics καλύπτει το 95% των επιστροφών, των ληγμένων προϊόντων της Χαραλαμπίδης Κρίστης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μιχάλης Παπαευσταθίου υπογράμμισε ότι μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η εξασφάλιση των πρώτων υλών, που μπορεί να είναι κοπριές κοτόπουλων, τηγανέλαια, γλυσερίνη, που παράγεται από την επεξεργασία παραγωγή λαδιού και άλλα.

«Αν μπορέσουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα με τις πρώτες ύλες θα μπορούσαμε να πούμε ότι πάμε πολύ καλά», είχε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι μόνο τα ξενοδοχεία έχουν δύο τόνους απόβλητα την ημέρα από το catering κι οι φυλακές 1,5 τόνο. «Άλλη σημαντική πηγή είναι τα πράσινα απόβλητα (κλαδέματα, γρασίδι, δέντρα), που ευτυχώς άρχισαν να φυλάγονται», παρατήρησε.

Η Animalia Genetics, αφού παράγει τις πρώτες ύλες σε βιοαέριο, το μετατρέπει σε ενέργεια και στη συνέχεια, την πωλεί στην Αρχή Ηλεκτρισμού προς 11,9 σεντ την κιλοβατώρα, τιμή που αποτελεί από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Στο μέλλον, η εταιρεία, όπως είπε ο κ. Παπαευσταθίου, έχει βλέψεις για να πωλεί από μόνη της ενέργεια.

Πηγή: econews.gr