Στο έλεος των αιωρούμενων σωματιδίων παραμένει για ακόμα μια μέρα η Θεσσαλονίκη με τις τιμές να υπερβαίνουν τα όρια συναγερμού, και τους πολίτες να αναπνέουν το μολυσμένο αέρα της πόλης.

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στον δήμο της συμπρωτεύουσας για τα αιωρούμενα σωματίδια, υπό τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, και τους καθηγητές του ΑΠΘ, Νικόλαο Μουσιόπουλο και την καθηγήτρια Χημείας του ΑΠΘ και διευθύντρια του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης της Ατμόσφαιρας, Κωνσταντινή Σαμαρά, για την ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα αιωρούμενα σωματίδια σε τόσο υψηλές συγκεντρώσεις είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και ιδιαίτερα για τις πιο ευπαθείς ομάδες, όπως είναι τα βρέφη και τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά προβλήματα.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να κατατεθεί υπόμνημα στα συναρμόδια υπουργεία με προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αιθαλομίχλης, καθώς τα αιωρούμενα σωματίδια στη Θεσσαλονίκη παραμένουν σε υψηλά επίπεδα λόγω της καύσης ξύλων. Στα 164mg/m3 μετρήθηκαν χθες τα PM10 με όριο τα 50.

Πηγή: thestival.gr