Αύξηση των ψαριών αναμένεται στον Θερμαϊκό

Τα περιβαλλοντικά οφέλη από την δημιουργία του τεχνητού υφάλου


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
22:47
05/10/2012
Αύξηση των ψαριών αναμένεται στον Θερμαϊκό
2
loading

Κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού των ψαριών στον Θερμαϊκό Κόλπο αλλά και περιβαλλοντικά οφέλη από την προστασία του παράκτιου πλούτου αναμένονται από τη δημιουργία του τεχνητού υφάλου στη θαλάσσια περιοχή Κίτρος του νομού Πιερίας.

Μετά από χρόνια προεργασίας, η αντιπεριφέρεια ανακοίνωσε την υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης για το έργο που θα υλοποιηθεί με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας.

Συγκεκριμένα, ο τεχνητός ύφαλος προτείνεται να εγκατασταθεί στη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται στα παράλια του Κίτρους, βορειοανατολικά του Ακρωτηρίου Αθερίδα. Η ακτή επηρεάζεται εποχιακά από το κρύο ρεύμα των υδάτινων μαζών που καταλήγουν εκεί από τα μεγάλα ποτάμια του κόλπου Θεσσαλονίκης.

Ο ύφαλος, που θα δημιουργηθεί από κυβόλιθους και πυραμίδες, θα αποτελέσει το καινούριο «σπίτι» για τους πληθυσμούς των ψαριών αλλά και το απαραίτητο «καταφύγιο» για την εναπόθεση των αυγών μεγάλου αριθμού θαλάσσιων ειδών.

Επιπλέον οφέλη θα είναι η αύξηση της βιοποικιλότητας, η δημιουργία νέων τροφικών πλεγμάτων και η προστασία των αυτοχθόνων ειδών μέσω της δημιουργίας προστατευόμενης ζώνης.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός του έργου για την επιστημονική παρακολούθηση της λειτουργίας του τεχνητού υφάλου για τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασής του.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Domenicodiver

    Σε όλο τον κόσμο αυτή τη δουλειά την κάνουν ποντίζοτας παλιά πλοία, βαγόνια κλπ φτιάχνοντας εκτός από σπίτι για τα ψάρια και καταδυτικά πάρκα, ώστε να μαζεύεται και κανένα μπικικίνι. Εδώ, άσε καλύτερα...

  2. avatar punk-metalboy

    επιτελους!!!!!σκεφτηκανε και μια φορα με ψυχη,να αυξησουν τα ψαρια,μακαρι,και παντου σ ολη την γη να μην υπηρχανε μολυσμενα υδατα,ουτε θαλασσες,ευχομαι καποια στιγμη και συντομα σε ολη την γη να τα καθαρισουν,και να δημιουργηθουνε ξανα οργανισμοι που ειχαν χαθει,οπως ψαρια και οτι ζωντανο υπηρχε,να βαλει η παναγια το χερι της!!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει