Δεκάδες μισο-θαμμένα βαρέλια με απόβλητα ανακαλύφθηκαν, έπειτα από καταγγελίες, στο Παρασκευόρεμα στην Εύβοια. Η θέση είναι κοντά στις λίμνες των ορυχείων και 200 μέτρα μακριά από το φυσικό μνημείο της περιοχής, τον «Μεγάλο Πλάτανο».

Πολλά από τα μισό-θαμμένα βαρέλια είναι σε κατάσταση αποσύνθεσης από προχωρημένη οξείδωση και έχουν αρχίσει να απελευθερώνουν ένα δύσοσμο παχύρευστο μαύρο υγρό. Προς το παρόν, απόβλητα απελευθερώνονται στο περιβάλλον από ένα μικρό αριθμό βαρελιών που έχουν τρυπήσει από την οξείδωση, αλλά υπάρχει φόβος για εκτεταμένη ρύπανση και από τα άλλα βαρέλια που δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση. Ανησυχίες δημιουργεί η ενδεχόμενη τοξικότητα των αποβλήτων και η ανεπανόρθωτη ρύπανση των υπόγειων υδάτων και του παρακείμενου ποταμού Κηρέα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των επικείμενων φθινοπωρινών βροχών.

Τα απόβλητα μοιάζουν στην εμφάνιση τους με χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια (καμένα λάδια κινητήρα), που είναι μεταλλαξιογόνα και τερατογόνα και περιέχουν πολλά βαρέα μέταλλα (κυρίως μόλυβδο, ψευδάργυρο, χρώμιο, βάριο και αρσενικό) και άλλες ουσίες μακροπρόθεσμα επικίνδυνες για καρκινογενέσεις. Η οσμή των αποβλήτων πάντως δεν θυμίζει χρησιμοποιημένο ορυκτέλαιο και ενδεχόμενα να πρόκειται για κάποιον άλλον ρυπαντή του οποίου η σύσταση και επικινδυνότητα θα πρέπει να διερευνηθεί.

Ο kireas.org έχει ζητήσει από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας έλεγχο της επικινδυνότητας των αποβλήτων και γρήγορη και ασφαλή απομάκρυνση τους πριν είναι αργά.

Πηγή: kireas.org