Με επιτυχία πραγματοποίηθηκε γεωλογική έρευνα στην παράκτια ζώνη του Μαραθώνα από την δραστήρια ομάδα της Επίκουρης Καθηγήτριας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, κ. Νίκης Ευελπίδου.

Σκοπός της έρευνας ήταν η επιλογή βέλτιστων θέσεων επίσκεψης κατά την διάρκεια εκπαιδευτικών σεμιναρίων και η μελέτη των μεταβολών της στάθμης της θάλασσας τόσο εξαιτίας ευστατικών κινήσεων (που σχετίζονται με την παγκόσμια μεταβολή στάθμης θάλασσας λόγω κλιματικών αλλαγών), όσο και εξαιτίας της τεκτονικής που έχει επηρεάσει την περιοχή τα τελευταία 10.000 χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό μελετήθηκε συστηματικά, με τη βοήθεια φουσκωτού ταχύπλοου σκάφους που παρείχε ο κος Καφετζόπουλος, το υποθαλάσσιο τμήμα των βραχωδών απόκρημνων περιοχών, στις οποίες έχουν αποτυπωθεί ενδείξεις μεταβολών στάθμης θάλασσας.

Η παράκτια αυτή περιοχή λόγω του μεγάλου γεωλογικού ενδιαφέροντος αποφασίστηκε να αποτελέσει μια από τις στάσεις που θα επισκεφθούν νέοι ερευνητές από 10 Ευρωπαϊκές χώρες στα πλαίσια του Transnational Educational Camp που θα λάβει χώρα τον Οκτώβριο του 2012 στην περιοχή του Μαραθώνα και συγκεκριμένα στην ζώνη του Σχινιά.

Ο Δήμος Μαραθώνα και ιδιαίτερα ο Δήμαρχος κος Ιορδάνης Λουίζος, ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα της ερευνητικής ομάδας, υποστηρίζοντας εξαρχής την προσπάθεια αυτή, δείχνοντας έμπρακτα την ευαισθητοποίησή του σε θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος.

Χάρη στην συμβολή και υποστήριξη του κου Φώτη Καφετζόπουλου, ο οποίος συνόδευσε τους ερευνητές με το ιδιωτικό του σκάφος, η έρευνα στον Μαραθώνα διεξήχθη με επιτυχία. Ο κος Καφετζόπουλος έδειξε έμπρακτα την περιβαλλοντική του ευαισθητοποίηση και το ενδιαφέρον του, παρέχοντας στην ομάδα τόσο τον χρόνο όσο και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την πραγματοποίηση της έρευνας.

Η πρώτη έρευνα έδειξε πλούσιο απολιθωμένο αρχείο στο απόκρημνο βραχώδες τμήμα της περιοχής και κατά συνέπεια η ομάδα θα επανέλθει.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και με τη βοήθεια και συνεχή συμπαράσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης και του κου Καφετζόπουλου θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών.

Πηγή: econews.gr