Καλά… ξυπνητούρια για τα δύο ορφανά αρκουδάκια που είχε περιθάλψει ο Αρκτούρος και μετά από 9 μήνες περίθαλψής τους, «κοιμήθηκαν» σε ειδικά διαμορφωμένη φωλιά με σκοπό, μόλις ξυπνήσουν, να επανενταχθούν στη φύση.

Ο Μικρός Τζον και ο Νικήτας αφού ξύπνησαν από το χειμέριο ύπνο κάνουν ήδη τις πρώτες τους διαδρομές στη φύση ως ελεύθερες και άγριες αρκούδες.

Από την προηγούμενη εβδομάδα, τα ειδικά κολάρα-πομποί που έχουν τοποθετηθεί πάνω τους και προσφέρουν τη δυνατότητα παρακολούθησης των κινήσεών τους ολόκληρο το 24ωρο, στέλνουν σήματα και δείχνουν ότι ο Μικρός Τζον με το Νικήτα έχουν εγκαταλείψει τη φωλιά τους οριστικά, όπως κάνουν όλες οι αρκούδες στη φύση όταν ξυπνήσουν. Η φωλιά διαχείμασης είχε κατασκευαστεί από την επιστημονική ομάδα στα πρότυπα πραγματικής φωλιάς αρκούδας με φυσικά υλικά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ακόμη πιο ευχάριστο είναι το γεγονός ότι η πορεία που ακολουθούν οδηγεί βαθιά στο δάσος, σε φυσικό βιότοπο αρκούδας.

Να σημειωθεί ότι το εγχείρημα της επανένταξής τους στη φύση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον Αρκτούρο και ολοκληρώθηκε με επιτυχία γιατί πολλά μικρά αρκουδάκια δεν επιβιώνουν καν τον πρώτο χειμώνα. Υπολογίζεται μάλιστα ότι το ποσοστό θνησιμότητας των νεαρών αρκούδων στη φύση τον πρώτο χειμώνα φτάνει το 50%.

Η μόνη απώλεια του Αρκτούρου είναι η ειδική διαδικτυακή κάμερα που είχε τοποθετηθεί μέσα στη φωλιά και καταστράφηκε λόγω της μεγάλης χιονόπτωσης στη διάρκεια του χειμώνα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μικρός Τζον και ο Νικήτας βρέθηκαν ορφανοί και δεν διδάχθηκαν τα μυστικά της φύσης από τη μητέρα τους. Μεγάλωσαν με τη φροντίδα των ειδικών της οργάνωσης και με απόλυτα περιορισμένη ανθρώπινη παρουσία. Σήμερα είναι 2 υγιείς νέες αρκούδες 1 έτους, που ζυγίζουν περίπου 50 κιλά και εκδηλώνουν τη φυσιολογική συμπεριφορά ενός άγριου ζώου.

Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος για την προστασία της καφέ αρκούδας και του οικοσυστήματός της, ο Αρκτούρος παρακολουθεί και άλλες αρκούδες που ζουν ελεύθερα στη φύση.