Στις χιονισμένες πλαγιές γύρω από τη μαρτυρική Φουκουσίμα, ο μοναχός Ζεν Κόγιου Άμπε προσεύχεται για τις ψυχές των χιλιάδων νεκρών και αγνοουμένων που άφησε πίσω του το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου που έπληξε την περιοχή.

Πέρα από τις προσευχές και τις ιεροτελεστίες ο Ιάπωνας μοναχός έχει αναλάβει το πολύ δύσκολο καθήκον να εντοπίσει σημεία με υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας και να τα καθαρίσει μαζί με εθελοντές.

Πέρυσι το καλοκαίρι, φύτεψε τουλάχιστον 200.000 ηλιοτρόπια και άλλα φυτά στο ναό, καθώς θεωρείται ότι εμποδίζουν τη ραδιενέργεια να μολύνει το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα.

Σήμερα, βγάζει τα ιερατικά του άμφια και φοράει προστατευτικές μάσκες και συνεργάζεται με εθελοντές για τον εντοπισμό σημείων υψηλής ραδιενέργειας κοντά σε σχολεία.

Ο Άμπε και οι εθελοντές σκάβουν τη μολυσμένη γη και φορτώνουν το χώμα σε φορτηγά, ενώ καθαρίζουν την περιοχή με μάνικες υψηλής πίεσης.

Στη συνέχεια μαζί με άλλους μοναχούς αποθέτει το χώμα σε ένα λόφο πίσω από το ναό καθώς ούτε η κυβέρνηση ούτε η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, Tepco συμβάλλουν στους καθαρισμούς.

Πρόσφατα ο μοναχός και εθελοντές καθάρισαν ένα στενό δρόμο απ΄όπου περνούν παιδιά για να πάνε στο σχολείο.

Μετρήσεις που διεξήχθησαν με μετρητές χειρός Geiger έδειξαν επίπεδα ραδιενέργειας της τάξης των 9 μικροσιβέρτ ανά ώρα, υψηλότερα ακόμα και από εκείνα που καταγράφονται στην περιοχή εκκένωσης κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 350 κιλά ραδιενεργού χώματος.

Πηγή: econews.gr