Η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων από τις εκπομπές CO2 έως τη ρύπανση των υδάτων θα είναι στο επίκεντρο ενός νέου πενταετούς σχεδίου που ξεκινά η Κίνα.

Το σχέδιο για την περίοδο 2011-2015 θα έχει στόχο την αναστροφή της ζημιάς που έχει γίνει τα τελευταία 30 χρόνια από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και θα επιδιώκει να δώσει ώθηση στις ΑΠΕ.

Οι προκλήσεις ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Περιβάλλοντος της χώρας που δήλωσε ότι η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η εξάντληση των πόρων έχουν γίνει σοβαρά προβλήματα και περιορίζουν την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Η Κίνα, θα θέσει τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην κορυφή της ατζέντας. Όμως οι νέες υποχρεώσεις θα μπορούσαν να φέρουν άσχημα νέα στα ευάλωτα συστήματα των ποταμών της Κίνας με την αύξηση της δυναμικότητας υδροηλεκτρικής ενέργειας, κατά 140 GW με βάση τις προβλέψεις για το 2015.

Πρόκειται σχεδόν για τριπλάσιο ποσό από την συνολική παραγωγική ικανότητα της Αυστραλίας. Το Πεκίνο έχει ήδη υποσχεθεί να μειώσει την ένταση άνθρακα κατά 40-45% μέχρι το 2020 από τα επίπεδα του 2005.

Στοχεύει επίσης να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 15% της συνολικής σύνθεσης των ενεργειακών πηγών της χώρας.