Ανοικτό διεθνή διαγωνισμό για την εξεύρεση στρατηγικού εταίρου προκειμένου να κατασκευαστεί το φωτοβολταϊκό πάρκο που προανήγγειλε χθες από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός, αναμένεται να πραγματοποιήσουν το επόμενο διάστημα η ΔΕΗ ΑΕ και η κατά 100% θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ.

Το ύψος της επένδυσης εκτιμάται στα 600 εκατ. ευρώ περίπου ενώ η παραγόμενη ενέργεια θα ανέρχεται σε 260,000 MWh ετησίως, επιτυγχάνοντας μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 300,000 τόνους.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 200 MW στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας στο Νομό Κοζάνης, και, παράλληλα, την κατασκευή και λειτουργία εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Ο στρατηγικός εταίρος που θα επιλεγεί από τον διεθνή διαγωνισμό θα συμμετέχει από κοινού με την ΔΕΗ στην εταιρεία Ηλιακό Βέλος Ένα ΑΕ, η οποία είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ και έχει ήδη καταθέσει σχετική αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τη λήψη άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ονομαστικής ισχύος 200MW.