Σκηνοθεσία: Χουάν Χεσούς Γκαρσία Γκαλότσα

Σενάριο: Τζόρντι Γκαζούλ, Χαβιέ Λόπεζ Μπαρέιρα

Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται: Πηνελόπη Σκαλκώτου, Βασίλης Παπαστάθης, Θανάσης Κουρλαμπάς, Γιώτα Μηλίτση, Κωνσταντίνος Ρεπάνης, Τάσος Τζιβίσκος, Πέτρος Δαμουλής, Βαγγέλης Στρατηγάκος, Μαριάνθη Σοντάκη, Κωνσταντίνος Λάγκος, Βασίλης Αξιώτης, Ειρήνη Γκρέκα

Μουσική: Φερνάρντο Βελάθκεθ

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 9 Μαρτίου 2023

Διάρκεια: 1 ώρα και 28 λεπτά

Η Warner παρουσιάζει την περιπέτεια Μούμιες, μία ξεκαρδιστική ταινία κινουμένων σχεδίων από τον ισπανό σκηνοθέτη Χουάν Χεσούς Γκαρσία Γκαλότσα.

Στη γεμάτη μουσική και τραγούδι κωμωδία, τρεις μούμιες θα ταξιδέψουν από τα έγκατα της Αιγύπτου μέχρι το σύγχρονο Λονδίνο, για να ανακτήσουν ένα κλεμμένο δαχτυλίδι, αλλά και να έρθουν σε επαφή με έναν άγνωστο κόσμο, τον δικό μας σύγχρονο κόσμο.

Σύνοψη

Τρεις αρχαίες μούμιες ζουν σε μία μυστική υπόγεια πόλη, κρυμμένη στη σύγχρονη Αίγυπτο. Η παρέα αποτελείται από μία πριγκίπισσα, έναν πρώην αρματοδρόμο, τον μικρό του αδελφό και ένα ήμερο κροκοδειλάκι. Μία σειρά από ατυχή περιστατικά θα οδηγήσει τις μούμιες στο σύγχρονο Λονδίνο, όπου θα ζήσουν ξεκαρδιστικές και θεότρελες περιπέτειες στην προσπάθεια τους να ανακτήσουν ένα αρχαίο δαχτυλίδι που είχε κλέψει ο φιλόδοξος αρχαιολόγος Λόρδος Κάρναμπι.

Στη σημερινή Αίγυπτο, όπως την ξέρουμε, υπάρχει μία βαθιά κρυμμένη πόλη που δεν ξέρουμε. Εκεί, στα έγκατα της γης και μακριά από τον κόσμο, ζουν μούμιες ηλικίας 3.000 ετών.

Με αυτοκρατορική εντολή, η νεαρή και ετοιμόλογη πριγκίπισσα Νέφερ πρέπει να παντρευτεί τον Τουτ, έναν αλαζόνα πρώην αρματοδρόμο. Αυτή η απόφαση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όνειρα τους. Η Νέφερ λαχταράει την ελευθερία της μακριά από τους περιορισμούς της βασιλικής οικογένειας και ο Τουτ, ο πιο περιζήτητος εργένης της πόλης, είναι αλλεργικός στη δέσμευση. Αλλά οι επιθυμίες του Φαραώ είναι αναπόφευκτες και ο Τουτ πρέπει να παντρευτεί τη Νέφερ σε επτά μέρες. Ο Φαραώ εμπιστεύεται μία αρχαία, πανέμορφη βέρα στον Τουτ, που πρέπει να φυλάξει το κειμήλιο μέχρι τον γάμο. Στην αντίθετη περίπτωση, θα βρεθεί αντιμέτωπος με βαρύτατες συνέπειες.

Εντωμεταξύ, στην επιφάνεια της Αιγύπτου, ο λόρδος Σιλβέστερ Κάρναμπι κάνει αρχαιολογικές ανασκαφές και για πρώτη φορά ανακαλύπτει ένα εύρημα ιστορικής σημασίας: έναν αιγυπτιακό τάφο που περιέχει μία εκπληκτική βέρα.  

Γνωρίζει καλά ότι αυτή είναι η ευκαιρία να εκπληρώσει τα όνειρα του και να καταγραφεί στην ιστορία ως ένας καταξιωμένος αρχαιολόγος. Επιστρέφει άμεσα στο Λονδίνο με το πολύτιμο εύρημα του, που σκοπεύει να το εκθέσει ως κεντρικό αντικείμενο της συλλογής του.

Όμως, η πραγματικότητα ξεπερνάει τη φαντασία καθώς το δαχτυλίδι ανήκει σε έναν άλλο ιδιοκτήτη που μπορεί να έρθει για να το διεκδικήσει…

Στην κρυμμένη πόλη, όταν ο Τουτ συνειδητοποιήσει ότι το δαχτυλίδι εκλάπη, δεν μπορεί παρά να ταξιδέψει στο κόσμο των ανθρώπων. Πρέπει να εισχωρήσει στο σύγχρονο Λονδίνο. Διαφορετικά τον περιμένει η οργή το Φαραώ.

Τον συνοδεύει ο μικρότερος αδελφός του Σέκεμ, ένα 8χρονο αγόρι που ονειρεύεται να αποκαταστήσει το ηρωικό στάτους του Τουτ. Μαζί τους ταξιδεύει και ο Κροκ, ένα κροκοδειλάκι που είναι το κατοικίδιο του Σέκεμ. Την παρέα συμπληρώνει η Νέφερ, που αρπάζει την ευκαιρία να ξεφύγει από τον γάμο και να ακολουθήσει τα όνειρα της.

Οι τρεις μούμιες θα διασχίσουν το σύγχρονο Λονδίνο για να εντοπίσουν και να επιστρέψουν το δαχτυλίδι που έκλεψε ο λόρδος με την προϋπόθεση ότι η Νέφερ και ο Τουτ θα συνεργαστούν για να ολοκληρώσουν την αποστολή με επιτυχία.

Αρχαίοι Αιγύπτιοι

Τουτ (με τη φωνή του Βασίλη Παπαστάθη)

Ο Τουτ είναι ένας διάσημος πρώην πρωταθλητής στίβου με τις περισσότερες νίκες . Επίσημα, έχει αποσυρθεί από τους επαγγελματικούς αγώνες, γιατί δεν έχει άλλο χώρο για να βάλει τα τρόπαια του. Αλλά η κρυφή και πικρή αλήθεια είναι ότι η αποχώρηση του οφείλεται σε ένα βαρύ ατύχημα στον τελευταίο αγώνα. Παρόλο που κέρδισε, απέκτησε μία εξουθενωτική φοβία για την ταχύτητα, ένα μυστικό που κρύβει από τις λεγεώνες των θαυμαστών του. Αφιερώνει πια τον άπειρο χρόνο του στο να υπογράφει αυτόγραφα από τις 5 μέχρι τις 7 το απόγευμα καθημερινά, ενώ τις υπόλοιπες ώρες φροντίζει τον μικρότερο αδελφό του, τον Σέκεμ. Κι αυτό είναι όλο. Υπάρχει, βέβαια, μία μικρή λεπτομέρεια που πρέπει να αναφέρουμε: O Τουτ είναι αλλεργικός στη δέσμευση και αυτό που εκτιμά περισσότερο στη ζωή του είναι η εργένικη άνεση. Τίποτα στον κόσμο δεν μπορεί να τον κάνει να αλλάξει γνώμη. Γιατί αν είσαι μούμια και παντρευτείς, τότε δεν υπάρχει το «μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος». Οπότε, καθόλου δεν τον αφορά να δεσμευτεί με μία σύντροφο για την αιωνιότητα.  

Νέφερ (με τη φωνή της Πηνελόπης Σκαλκώτου)

Η Νέφερ είναι η κόρη του Φαραώ. Ως πριγκίπισσα, το πεπρωμένο της είναι να γίνει βασίλισσα. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: Της αρέσει οτιδήποτε εκτός από τον  βασιλικό τίτλο. Αν μπορούσε, θα ζούσε έξω από το παλάτι με τους αυστηρούς κανόνες, και θα απολάμβανε την καθημερινότητα στην πόλη. Το κυριότερο, θα μπορούσε να τραγουδάει. Γιατί το όνειρο της Νέφερ είναι να τραγουδάει, κάτι που είναι ανεπίτρεπτο στην αυλή. Μία πριγκίπισσα που τραγουδάει; Ποιος θα φανταζόταν κάτι τέτοιο;  

Η μουσική, όμως, απελευθερώνει τη Νέφερ. Είναι αστεία, εκκεντρική και περιπετειώδης και υπάρχουν πολλά πράγματα που της αρέσουν κι έτσι δεν έχει καιρό για γάμους. Γάμος; Δηλαδή πρέπει να εγκαταλείψει τα όνειρα της; Είναι τόσο νέα άλλωστε: μόλις πάτησε τα 2.000 χρόνια, και τη σήμερον ημέρα τα 2.000 είναι να νέα 1.000.

Σέκεμ (με τη φωνή της Γιώτας Μηλίτση)

Ο Σέκεμ είναι ο 8χρονος αδελφός του Τουτ και ο πιο πιστός οπαδός του. Περισσότερο από καθετί θέλει να δει τον αδελφό του πίσω στις αρματοδρομίες, αποδεικνύοντας σε όλους ότι είναι ο σπουδαιότερος και ανίκητος αρματηλάτης όλων των εποχών. Σκανταλιάρης και παιχνιδιάρης, ο Σέκεμ είναι ένας εξερευνητής της ζωής. Θέλει να ξέρει πώς λειτουργούν τα πράγματα, αναζητά νέες προκλήσεις και θέλει να αποδείξει στον εαυτό του και στο κροκοδειλάκι του πόσο κουλ είναι. Είναι άσος στο μπούμερανγκ, που είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπήρχε στην αρχαία Αίγυπτο!

Κροκ

Το κροκοδειλάκι και κατοικίδιο του Σέκεμ συμπεριφέρεται σαν σκύλος. Είναι έξυπνο, εξυπηρετικό και άτακτο, όπως το αφεντικό του. Είναι σταθερά πιστό στον Σέκεμ, όπως και στον Τουτ. Είναι γενναίο και δεν θα διστάσει να επιτεθεί για να υπερασπιστεί την οικογένεια του. Βέβαια, παραμένει παιχνιδιάρικο και χάνει εύκολα τη συγκέντρωση του.

Φαραώ (με τη φωνή του Τάσου Τζιβίσκου)

Οι πλανήτες ακολουθούν την τροχιά τους, η μέρα ακολουθεί τη νύχτα, η άνοιξη ακολουθεί το φθινόπωρο. Για τον Φαραώ, όλα έχουν νόημα και η ζωή ακολουθεί την τάξη που αποτρέπει το χάος. Για αυτό τον λόγο, οι νόμοι και οι παραδόσεις που ακολουθούν οι μούμιες δεν αλλάζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ο όρος εκσυγχρονισμός δεν ανήκει στο λεξικό το Φαραώ, που δεν πρόκειται να αναθεωρήσει τον θεσμό του προξενιού ούτε για την αγαπημένη του κόρη, την πριγκίπισσα Νέφερ. Ο Φαραώ είναι ένας δίκαιος άντρας, ένας σπουδαίος μονάρχης και η αγάπη για την κόρη του δεν έχει όρια. Αλλά μπορεί να καταλάβει τα μεγαλόπνοα όνειρα της;

Ο κόσμος των ζωντανών

Λόρδος Κάρναμπι (με τη φωνή του Θανάση Κουρλαμπά)

Ο λόρδος Κάρναμπι θα μπορούσε να είναι ένας πραγματικά κομψός κύριος με εκλεπτυσμένους τρόπους, αν δεν συνοδευόταν από αδέξιους βοηθούς και την  άστοχη μητέρα του, που τον τρελαίνουν. Γιατί δεν υπάρχει κανείς που να συμμερίζεται τα ένδοξα όνειρα του; Ο λόρδος Κάρναμπι είναι ένας αρχαιολόγος που χρηματοδοτεί ο ίδιος τις ανασκαφές του, γιατί είναι ζάμπλουτος και γιατί κανένας επίσημος θεσμός δεν πιστεύει στο έργο του. Ο λόρδος Κάρναμπι διαθέτει ευφυία σε συνδυασμό με πάθος για την αρχαία Αίγυπτο. Οι ανακαλύψεις του θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται στην εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα. Κατά την άποψη του, τουλάχιστον!

Εντ (με τη φωνή του Κωνσταντίνου Ρεπάνη)

Ο Εντ είναι ένας νεαρός μουσικός παραγωγός που ζει στο Λονδίνο. Ο ρυθμός και η επιτυχία κυλάνε στις φλέβες του, είναι κουλ και μοδάτος, κάτι που φαίνεται στην κίνηση, στο ντύσιμο και την ομιλία του. Είναι αστείος, γενναιόδωρος και έχει όραμα και ένστικτο για να ανακαλύπτει ταλέντα, από όπου κι αν προέρχονται. Είναι ο ίδιος ταλαντούχος και το όνειρο του είναι να ανακαλύψει μία τραγουδίστρια που ταιριάζει στη σύγχρονη ποπ κουλτούρα. Η Νέφερ ταιριάζει σε αυτό το προφίλ και θα την προτείνει ως ερμηνεύτρια της επόμενης επιτυχίας του.

Οι δίδυμοι (με τη φωνή τουΒαγγέλη Στρατηγάκου)

Ο Ντάνι και ο Ντένις δουλεύουν για τον λόρδο Κάρναμπι και τον συνοδεύουν στις ανασκαφές του. Μπορεί να είναι αδέξιοι και να τρώγονται μεταξύ τους, αλλά είναι ανυποχώρητα πιστοί στον λόρδο Κάρναμπι.

Σημείωμα του σκηνοθέτη

Η ταινία διηγείται τις περιπέτειες του Τουτ, ενός θρυλικού αρματοδρόμου, και της  Νέφερ, της πριγκίπισσας της αρχαίας Αιγύπτου που κρύβεται στα έγκατα της Γης. Και οι δύο μούμιες αναγκάζονται να θυσιάσουν τα όνειρα τους στον βωμό μιας αρχαίας παράδοσης: πρέπει να παντρευτούν. Αλλά δεν γνωρίζονται καλά καλά!

Είναι μια ρομαντική οικογενειακή περιπέτεια, με μία μουσική πινελιά που αντηχεί τις αγαπημένες κλασικές ταινίες κινουμένων σχεδίων, αλλά με μία σύγχρονη τρισδιάστατη αισθητική.

Ο Τουτ και η Νέφερ είναι οι κύριοι χαρακτήρες στην ταινία και η πλοκή περιστρέφεται γύρω τους.

Σε αυτή την ταινία σπάμε το στερεότυπο του άντρα που σώζει τη γυναίκα και αντιστρόφως, και παρουσιάζουμε ισοδύναμους χαρακτήρες στην οθόνη. Οι υπο-πλοκές του κάθε χαρακτήρα εκτυλίσσονται παράλληλα με την κύρια πλοκή, η ιστορία αγάπης δεν είναι ο κύριος στόχος κανενός χαρακτήρα. Αντ’ αυτού, έχει ο καθένας τα δικά το όνειρα, θέματα και δράσεις. Πρέπει να ξεπεράσουν φόβους, να αποτινάξουν τις οικογενειακές παραδόσεις, να αντιμετωπίσουν τη σύγκρουση ανάμεσα στις γενιές. Οι χαρακτήρες της ταινίας μας παίρνουν μαζί τους σε μία περιπέτεια όπου μπορεί τελικά να επικρατήσει η αγάπη, όμως αυτά που επακολουθούν είναι εξίσου συναρπαστικά.

Σε αφηγηματικούς όρους, η ταινία επικεντρώνεται στη δύναμη της εικόνας, του συναισθήματος που προκαλεί ένα χαμόγελο, ένα βλέμμα, ένα κάδρο, η χρωματική παλέτα και το φως που εμπεριέχει ό,τι θέλουμε να πούμε.

Η ταινία διαδραματίζεται σε δύο κόσμους:

Στην υπόγεια πόλη που ζουν οι Μούμιες της αρχαίας Αιγύπτου και στο σύγχρονο Λονδίνο.  

Στην περίπτωση της αρχαίας πόλης, για να δείξει σωστά το πολιτισμό της, η ομάδα μας ταξίδεψε στην Αίγυπτο για να καταγράψει από πρώτο χέρι τις λεπτομέρειες του τόπου και των παραδόσεων. Ιστορίες, ανέκδοτα και αδιόρατες λεπτομέρειες της αρχαίας Αιγύπτου δίνουν το κάτι παραπάνω στην ταινία.

Στην περίπτωση του Λονδίνου, εκτός από έρευνα σε φωτογραφίες, μελετήσαμε μιούζικαλ για να αποδώσουμε όσο καλύτερα γίνεται μία καταλυτική σκηνή της ταινίας.

Η ταινία είναι γεμάτη χιούμορ και περιπέτεια και πάνω από όλα αγάπη. Πολλές φορές, κλεινόμαστε στον εαυτό μας και δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τους φόβους μας γιατί μας λείπει το θάρρος να κάνουμε το βήμα που χρειάζεται για να λύσουμε το πρόβλημα μας. Σε αυτή την ταινία δείχνουμε ότι η αγάπη είναι τα πάντα και είναι αυτό που χρειάζεται για να κάνουμε το βήμα που θα μας πάει μπροστά. Χουάν Χεσούς Γκαρσία Γκαλότσα

Σημείωμα του παραγωγού

Όλα ξεκίνησαν από ένα δαχτυλίδι. Το δαχτυλίδι, που είναι αιγυπτιακή επινόηση, είναι ένα αιώνιο σύμβολο δέσμευσης και ένωσης. Οπότε, αποφασίσαμε να πούμε την ιστορία του Τουτ και της Νέφερ, δύο χαρακτήρων με φόβο ή τρόμο δέσμευσης.

Θέλαμε να κάνουμε μία ταινία με μούμιες για πολύ καιρό, αλλά στοχεύαμε να κάνουμε μία ταινία με μούμιες με διαφορετικό τρόπο. Δεν θέλαμε κακούς και εκδικητικούς χαρακτήρες, αλλά σκοπεύαμε να αλλάξουμε την εικονογραφία τους. Θελήσαμε να τις φέρουμε πιο κοντά στην καταγωγή τους: οι μούμιες κατά κύριο λόγο ήταν φαραώ που συνέβαλαν στην ευημερία της αρχαίας Αιγύπτου. Συνδέσαμε την ιδέα της μούμιας με το δαχτυλίδι για να δημιουργήσουμε μια κινηματογραφική ιστορία.

Το σενάριο υπογράφει ο εξαιρετικός Χαβιέ Μπαρέρα, με τον οποίο έχω μοιραστεί σενάρια εδώ και περίπου 20 χρόνια. Η συγγραφή μαζί του είναι απολαυστική, χάρη στην ποιότητα που απαιτεί, στο ευφυές του χιούμορ και την αφηγηματική του ικανότητα.

Για πάνω από μία δεκαετία που συνεργάζομαι με τον σκηνοθέτη Χουάν Χεσούς Γκαρσία Γκαλότσα, έχω προσέξει ότι παρόλο που μιλάει λίγο, όταν λέει κάτι, έχει πολύ ενδιαφέρον. Διαθέτει εξαιρετικό καλλιτεχνικό όραμα, που φαίνεται στη δουλειά του. Οπότε, του πρότεινα να αναλάβει την ταινία και δέχτηκε.

Στη συνέχεια, έπρεπε να διαλέξω το στούντιο για το κινούμενο σχέδιο. Ο πιο κατάλληλος άνθρωπος ήταν ο Πέντρο Σολίς, που ενθουσιάστηκε με την ταινία.

Όλοι νιώσαμε ότι μας έλειπε ένας θεμελιώδης λίθος για την ταινία. Από τη στιγμή που αρχίσαμε να γράφουμε το σενάριο, ως λάτρεις των μιούζικαλ, θέλαμε να έχουμε τραγούδια, ακόμα και χορευτικά σε στυλ Μπροντγουέι. Οπότε, μας έλειπε ένα βασικό συστατικό: η μουσική. Ο Φερνάντο Βελάσκεθ μας προσέφερε τη μαγεία της μουσικής του που μας ταξιδεύει στην αρχαία Αίγυπτο με σύγχρονο ύφος.

Το ταξίδι ήταν μακρύ και ξεκίνησε με ένα δαχτυλίδι.

Τζόρντι Γκαζούλ

Παραλειπόμενα

Η ομάδα ταξίδεψε μέχρι την Αίγυπτο και το Λονδίνο για να κάνει έρευνα. Έβγαλαν εκατοντάδες φωτογραφίες για να εμπνευστούν για την ταινία.

Η ομάδα παραγωγής συνεργάστηκε με επαγγελματίες χορευτές για τα χορευτικά της ταινίας.

Το μωσαϊκό που εμφανίζεται στο πάτωμα του δωματίου του Φαραώ αποτελείται από εκατοντάδες διαφορετικές ψηφίδες.

Οι καλλιτέχνες που πήραν μέρος στην ταινία ήθελαν να χαράξουν το σημάδι τους στην ταινία, οπότε άφησαν ίχνη στην ταινία με προσωπικές αναφορές σε αφίσες ή σε ημερομηνίες γέννησης των συγγενών τους και σε αριθμούς αυτοκινήτων που εμφανίζονται στην ταινία.

Το μέγεθος των ψηφιακών αρχείων της ταινίας ξεπέρασε τα 80 terabytes.

Η ιδέα της ταινίας γεννήθηκε όταν ο Τζόρντι Γκαζούλ έμαθε ότι τα δαχτυλίδια ήταν αιγυπτιακή παράδοση που συμβόλιζε τη δέσμευση και την αιώνια ένωση. Ο δημιουργός ταίριαξε αυτό το γεγονός με χαρακτήρες που έχουν θέματα δέσμευσης, ενώ είναι αθάνατοι.

Σε μία επίσκεψη στο Βρετανικό Μουσείο, ο παραγωγός και σεναριογράφος Τζόρντι Γκαζούλ είδε μία μούμια που ανήκε σε μωρό κροκόδειλο. Στη συνέχεια, όταν η ομάδα της παραγωγής ήταν στην Αίγυπτο, ανακάλυψαν ότι σε κάποια χωριά οι οικογένειες είχαν κροκόδειλους σαν κατοικίδια. Έτσι, προέκυψε ο χαρακτήρας του Κροκ.