Λίγο πριν μπει για τα καλά το φθινόπωρο οργανώστε μια γευστική έξοδο για νόστιμα μεζεδάκια σε τραπεζάκια έξω σε όμορφα διαμορφωμένες αυλές στην πόλη.

Στέκια με χαλαρή ατμόσφαιρα και ιδιαίτερη έμφαση σε απολαυστικούς, ελληνικούς μεζέδες καλούν για τις τελευταίες «καλοκαιρινές» εξόδους.

Σαραντατρίο

Στην καρδιά του Νέου Κόσμου, στο νούμερο 43 της οδού Αμβροσίου Φραντζή, μέσα σε μια στοά που θυμίζει παλιά Αθήνα θα βρείτε έναν πολύ όμορφο και γουστόζικο χώρο, με μια κουκλίστικη αυλή διακοσμημένη με μεσογειακά φυτά, φωτισμένα ποδήλατα, χρωματιστές κουρελούδες και καρέκλες καφενείου.

Εδώ θα γευτείτε παραδοσιακά πιάτα με πινελιές πρωτοτυπίας και ποιοτικά υλικά από μικρούς Έλληνες παραγωγούς. Στα συν η καλή λίστα κρασιών και αποσταγμάτων.

Αυλή

Μυστική αυλή στο κέντρο της πόλης, στην καλλιτεχνική γειτονιά του Ψυρρή (Αγίου Δημητρίου 12). Μία μικρή πόρτα μεταξύ μιας βιομηχανίας ρούχων και μιας αποθήκης οδηγεί σε αυτήν την κρυφή αυλή, που λειτουργεί ως καφενείο από την εποχή της Κατοχής. Το περιβάλλον φέρνει στο νου εικόνες από τη δεκαετία του ’50 με τη μακρόστενη αυλή, τις ασβεστωμένες σκάλες, τα μπλε πορτοπαράθυρα και τα καρό τραπεζομάντιλα.

Ο σημερινός ιδιοκτήτης έχει αναλάβει τα ηνία από το 1985, διατηρώντας, ωστόσο, τον παραδοσιακό χαρακτήρα του καφενείου. Τα τελευταία, χρόνια, μάλιστα έχει προσθέσει και λιγοστά, μερακλίδικα μεζεδάκια στο τηγάνι (τηγανητό συκώτι, χωριάτικο λουκάνικο, σαγανάκι με παστουρμά) για να συνοδεύσετε την παγωμένη μπύρα. Οι παραγγελίες προετοιμάζονται στην ανοιχτή κουζίνα μπροστά σας και οι τιμές θυμίζουν… περασμένες εποχές.

Το Λοκάλι

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν μπορείτε να βρείτε σε ένα μέρος αυτά που σερβίρονται σε ένα μπαρ και αυτά που μαγειρεύονται σε μια καλή ταβέρνα; Η απάντηση είναι «δύσκολα», ωστόσο η άρτι αφιχθείσα ελληνική παμπ Το Λοκάλι στου Ψυρρή, έρχεται να καταρρίψει κάθε προηγούμενο.

Με μότο το της το «local δεν είσαι μόνο στη γειτονιά σου, αλλά όπου νιώθεις σπίτι σου», στην δροσερή αυλή με τους χαρακτηριστικούς πλατάνους και τις μουριές (εδώ όπου κάποτε συναντούσαμε το Σινέ Ψυρρή) σερβίρεται οικείο φαγητό, απλό αλλά καλομαγειρεμένο, το οποίο μπαίνει στη μέση του τραπεζιού (ακόμη και στη μπάρα) και μοιράζεται με την παρέα.

Στο κομμάτι του ποτού επιλεγμένα ελληνικά κρασιά, εγχώρια και ξένα αποστάγματα, ποτά και μπίρες αποτελούν το δυναμικό της μπάρας του. Στα συν και ο specialty καφές που σερβίρεται από το πρωί.

Ροζαλία

Συνώνυμη με τον πεζόδρομο της Βαλτετσίου (νο 54) στα Εξάρχεια, η Ροζαλία αποτελεί σταθερή αξία για τους λάτρεις του κέντρου από το 1978. Η παραδοσιακή ταβέρνα με την φημισμένη της αυλή (με ανοιγοκλειόμενη οροφή αναλόγως τον καιρό), φέρνει τα ορεκτικά σε δίσκο για να διαλέξετε εκείνα της αρεσκείας σας. Μεγάλη ποικιλία σε κρεατικά και μαγειρευτά.