Για τους λάτρεις του κέντρου, και δη των Εξαρχείων, ο πεζόδρομος της Βαλτετσίου δεν χρειάζεται και πολλές συστάσεις. Η διαχρονική επιλογή της περιοχής για καφέ και φαγητό με την παρέα διαθέτει κάποια από τα πιο δημοφιλή στέκια της, τα οποία έχουν καταφέρει να επιβιώσουν στο πέρασμα του χρόνου και να αναδειχθούν σε κλασικές επιλογές για όσους επιλέγουν τα Εξάρχεια για την έξοδό τους.

Ροζαλία

Συνώνυμη με τον πεζόδρομο της Βαλτετσίου (νο 54), η Ροζαλία αποτελεί σταθερή αξία για τους λάτρεις του κέντρου από το 1978. Η παραδοσιακή ταβέρνα με την φημισμένη της αυλή (με ανοιγοκλειόμενη οροφή αναλόγως τον καιρό), φέρνει τα ορεκτικά σε δίσκο για να διαλέξετε εκείνα της αρεσκείας σας. Μεγάλη ποικιλία σε κρεατικά και μαγειρευτά.

Γιάντες

Μία από τις ωραιότερες αυλές στην καρδιά της Αθήνας, και πιο συγκεκριμένα στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου (νο 44) στα Εξάρχεια, σας υποδέχεται στο καταπράσινο περιβάλλον της. Οι φτιαγμένες με φαντασία και μεράκι προτάσεις του Γιάντες παρουσιάζουν μια μοντέρνα εκδοχή αγαπημένων ελληνικών συνταγών. Σαν να μην έφτανε αυτό, τα διαφορετικά πιάτα ημέρας που παρασκευάζονται σε καθημερινή βάση εμπλουτίζουν τον ήδη ενδιαφέροντα κατάλογο, κάνοντας την επιλογή σας ακόμη πιο δύσκολη.

Χάρτες

Ένα από τα πιο κλασικά στέκια στα Εξάρχεια είναι το cafe Χάρτες στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου (νο 35). Ανοιχτό από το πρωί για καφέ ή μια σπιτική λεμονάδα με τζίντζερ, σας υποδέχεται το μεσημέρι για παγωμένη μπύρα και το βράδυ για ποτό συνοδεία rock και indie μουσικών.

Ο λιτά κι απέριττα διακοσμημένος χώρος του έχει καταφέρει να προσελκύει σταθερά μεγάλο μέρος του εναλλακτικού κοινού της Αθήνας. Αξίζει να δοκιμάσετε τα ιδιαίτερα σάντουιτς που φτιάχνουν χρησιμοποιώντας φρέσκες πρώτες ύλες.

Salero

Mε ιδιαίτερη αδυναμία στις ισπανικές και μεσογειακές γεύσεις, στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο κτήριο της δεκαετίας του ’30 και συγκεντρώνει το κοινό του τόσο στα τραπέζια στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου (νο 51) όσο και στον πολύχρωμο εσωτερικό του χώρο ή την κλειστή αυλή με θέα στ’ άστρα.

Βασικό χαρακτηριστικό του καταλόγου του η ποικιλία σε tapas καθώς και οι διάφορες εκδοχές σε σανγκρία και οι γευστικές προτάσεις από τη μεσογειακή κουζίνα, με έντονο το ελληνικό στοιχείο. Στα συν η ενημερωμένη λίστα κρασιών και η ποικιλία σε ισπανικά αλλαντικά και τυριά.

Warehouse

Το Warehouse (νο 21), εκτός του ότι δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνογνωσία του καφέ, σερβίροντας επιλεγμένα blends από την Λατινική Αμερική, την Αφρική και άλλες επιλεγμένες περιοχές του κόσμου, σερβίρει και εκπληκτικό brunch. Η κάρτα του δηλώνει ιδιαίτερη αδυναμία στα αυγά, ενώ στις best seller προτάσεις του  συγκαταλέγεται η εκπληκτική στραπατσάδα του.

Δημιουργικά σάντουιτς και επιλογές για vegetarian δεν λείπουν από τις προτάσεις του. Στα όσα ενδιαφέροντα αξίζει, επίσης, να αναφερθούν τα ζεστά και κρύα πιάτα του μενού που αγαπά ιδιαιτέρως τις ελληνικές γεύσεις και η ενημερωμένη wine list, που το έχει καθιερώσει σε ένα από τα αγαπημένα wine bars στο κέντρο.