«Καταλόγια ή ερωτοπαίγνια λέμε μια σειρά από ερωτικά ποιήματα που γράφτηκαν στα μέσα του 15ουως τις αρχές του 16ου αιώνα και σώθηκαν σε χειρόγραφα. Τα ποιήματα αυτά δεν είναι δημοτικά, αλλά βρίσκονται πολύ κοντά στη δημοτική ποίηση. Κυρίως στα βυζαντινά χρόνια όμως τα κατέτασσαν σ’ αυτήν».

Γράφει η Χαρά Κιούση

Ο Γιάννης και το Μαρουδιώ, ο Νεκρός Αδελφός, η Κακιά Πεθερά, το Γιοφύρι της Άρτας και η Μάνα Φόνισσα είναι τραγούδια πασίγνωστα, βγαλμένα μέσα από την παράδοση».

Η ομάδα των ηθοποιών σε μια τελετουργική αναπαράσταση, γεφυρώνει την αρχαιοελληνική τραγωδία που συμπυκνώνεται σε δεκαπεντασύλλαβους στίχους, με τη νεοελληνική λογοτεχνία. Πολύ περισσότερο δε που τα Καταλόγια συναντώνται σήμερα κυρίως στα Δωδεκάνησα με την έννοια των παροιμιών και των αινιγμάτων.

Οι καλλιτέχνες με πολύ μεράκι και αγάπη καταφεύγουν σε σύγχρονες τεχνικές θεάτρου για να αποδώσουν στοιχεία υπερφυσικά, που παρεμβαίνουν συχνά για να χρεωθούν τις επιβαλλόμενες ανθρωποθυσίες, που συναντούμε στην δημοτική μας ποίηση. Μεταξύ των τραγικών σκηνών συμβαίνουν κωμικά μέρη σε «ιντερμεδιακή μορφή», ώστε να αποφορτιστεί η συγκίνηση και το βαρύ συναίσθημα του θεατή.

Ρυθμικοί αυτοσχεδιασμοί, πολυφωνικό τραγούδι σε ύφος ηπειρώτικο, θρηνητικά μοιρολόγια, συνυφαίνονται με πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις. Επίσης έμμετρος αφηγηματικός λόγος και ζωντανή μουσική επί σκηνής με μαντολίνο, κιθάρα και κρουστά, στολίζει την προσεγμένη σκηνική σύνθεση. Η χρήση της μάσκας προσεγγίζει την απόδοση των μυθοπλαστικών χαρακτήρων, ενώ ταυτόχρονα η παραποιημένη εκφορά του λόγου, αποκρύπτει την ατομικότητα του καλλιτέχνη. Πρωτότυπες κούκλες μετατοπίζουν την συναισθηματική εμπλοκή του θεατή, σ’ ένα κόσμο κάπως φαντασιακό με τη ζωή που του δίνουν.

Φωτισμοί χαμηλοί σκοτεινιάζουν ακόμη περισσότερο την ασέληνη καταγραφή «περί έρωτος και θυσίας», ενώ τα μαύρα κοστούμια φωτίζονται κάπως από το χρώμα των κούκλων.

Η πραγματικά υπέροχη σκηνοθεσία του Θοδωρή Οικονομίδη και οι μεστές, κομψές κινήσεις με τις σωστές εκφραστικές συναντήσεις της ομάδας, έδωσαν ψυχή και συγκίνηση στην όμορφη παράσταση.

Συντελεστές
Σύλληψη -Διδασκαλία-Μουσική: Θοδωρής Οικονομίδης
Ερμηνευτές: Ειρήνη Αναγνώστου, Ελένη Βρυώνη, Μελίσσα Κωτσάκη, Δήμητρα Λούπη, Ιωάννα Μιχαλά.
Αφήγηση, μαντολίνο, κιθάρα: Θοδωρής Οικονομίδης, Μελίσσα Κωτσάκη.
Φλάουτο-βιολί: Αλέξανδρος Παππάς
Promotion: Βάσω Σωτηρίου
Παραγωγή: Θίασος Κύκλος
Photo-Video: Αίγλη Δράκου, Θ. Παπαδόπουλος

Εισιτήρια
10 ευρώ κανονικό.
8 ευρώ μειωμένο μέσω viva.gr

Παραστάσεις
Από 11/12/2015 έως 17/1/2016

Παρασκευή & Σάββατο στις 22:00
Κυριακή στις 18:30

Θέατρο Από Μηχανής
Ακαδήμου 13
Tηλέφωνο: 210 5231131