Το Born είναι το πρώτο 100% ηλεκτρικό όχημα της Cupra. Διαθέτει σύγχρονη τεχνολογία, εντυπωσιακή σχεδίαση και ένα πλαίσιο που υπόσχεται οδηγική απόλαυση. Το Born σηματοδοτεί μια νέα ηλεκτρική εποχή για τη μάρκα και έρχεται να προστεθεί στις plug-in υβριδικές εκδόσεις των Cupra Leon και Formentor. Επιπλέον, είναι το πρώτο μοντέλο με ουδέτερο αποτύπωμα CO2,όπου ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές χρησιμοποιείται σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού και παραγωγής.

Οι επιπρόσθετες εκπομπές αντισταθμίζονται από περιβαλλοντικές επενδύσεις πιστοποιημένες με τα υψηλότερα πρότυπα. Έχει σχεδιαστεί στη Βαρκελώνη, στα κεντρικά γραφεία της μάρκας στο Martorell και παράγεται στο εργοστάσιο του Zwickau στη Γερμανία.

Cupra Born

Κινητήρες

Το Born με κίνηση στους πίσω τροχούς, δημιουργεί μια πιο σπορ οδηγική αίσθηση και διατίθεται σε τρεις εκδόσεις απόδοσης από 150 έως 231 ίππους (με e-Boost). Το e-Boost διατίθεται με δύο επιλογές μπαταρίας: Με την μπαταρία 77kWh που προσφέρει επιτάχυνση 0-100 σε 7 δευτερόλεπτα και αυτονομία περίπου 540χλμ, και με την μπαταρία 58kWh με τα 0-100 να έρχονται σε μόλις 6,6 δευτερόλεπτα και αυτονομία έως 424χλμ. Επιπλέον, το πακέτο e-Boost περιλαμβάνει μεγαλύτερα μπροστινά φρένα και στάνταρ ζάντες 19” καθώς και τιμόνι με satellite buttons.

Το Born χρησιμοποιεί υδρόψυκτη μπαταρία ιόντων λιθίου τοποθετημένη χαμηλά και κεντρικά στο αυτοκίνητο ώστε να προσφέρει καλύτερη κατανομή βάρους (50% μπροστά, 50% πίσω)και να μειώσει το αντίκτυπο του αυξημένου βάρους. Το ηλεκτρικό όχημα διαθέτει τρεις επιλογές μπαταρίας με χωρητικότητα 45kWh, 58kWh και 77kWh και με μέγιστη αυτονομία περίπου 540χλμ με μία μόνο φόρτιση σύμφωνα με τον επίσημο κύκλο δοκιμών WLTP. Η επίτευξη του μεγάλου εύρους αυτονομίας επιτυγχάνεται από το προηγμένο σύστημα θερμικής διαχείρισης που διατηρεί στο βέλτιστο τη θερμοκρασία της μπαταρίας.

Cupra Born

Όσον αφορά τους χρόνους επαναφόρτισης, σε μόλις 7 λεπτά μπορούν να προστεθούν επιπλέον 100 χιλιόμετρα αυτονομίας χρησιμοποιώντας ένα σημείο φόρτισης 170kW. Ακόμη και αν η κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας είναι μόνο στο 5%, μπορεί να αναπληρωθεί στο 80% σε μόλις 35 λεπτά.Το Born μπορεί να συνδεθεί τόσο σε δίκτυα φόρτισης AC (έως 11kW) όσο και DC (έως 170kW).

Το ηλεκτρικό Cupra είναι εξοπλισμένο με Drive Profile, που σημαίνει ότι μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του οδηγού του. Διαθέτει πέντε διαφορετικά οδηγικά προφίλ: Range, Comfort, Performance, Individual και Cupra (διατίθεται μόνο με το e-Boost).

Cupra Born

Πλαίσιο

Το Born χρησιμοποιεί την αρχιτεκτονική πλατφόρμα MEB του VW Group, σε συγκεκριμένη εφαρμογή Cupra (15 χλστ χαμηλότερα στον μπροστινό άξονα και 10 χλστ στον πίσω άξονα από το στάνταρ ύψος MEB του Ομίλου VW).

Η πλατφόρμα ηλεκτρικής κίνησης επέτρεψε στους μηχανικούς να ενισχύσουν τη δυναμική ικανότητα του οχήματος, καθιστώντας το όσο πιο ευέλικτο και κομψό γίνεται.

Με διαστάσεις 4.322 Χ 1.809 Χ 1.540χλστ και μεταξόνιο 2.767χλστ, το μοντέλο διαθέτει ανάρτηση γόνατων Mac Pherson εμπρός πολλαπλών (πέντε) συνδέσμων πίσω. Επιπλέον, το DCC λειτουργεί σε συνδυασμό με σπορ αναρτήσεις προκειμένου να ανταποκριθεί στις επιθυμίες του οδηγού, ανεξάρτητα από το επιλεγόμενο οδηγικό προφίλ.

Το σύστημα διεύθυνσης υπόσχεται πλήρη έλεγχο στον οδηγό, ενώ το ESC Sport και η βελτιωμένη ενεργοποίηση και αίσθηση του συστήματος πέδησης δίνουν στο Born την δυνατότητα να ανταποκρίνεται σε κάθε οδηγική συνθήκη.

Τέλος, εκτός από τηγ γκάμα ζαντών αλουμινίου μεταξύ 18″ και 20″, το μοντέλο χρησιμοποιεί επίσης προαιρετικά μεγαλύτερα ελαστικά υψηλής απόδοσης 235mm, για καλύτερη απόδοση και μέγιστη πρόσφυση.

Cupra Born

Σχεδίαση

Η εμπρός εμφάνιση τονίζεται από τους νεοσχεδιασμένους προβολείς fullLED και την εισαγωγή αέρα σε χάλκινο πλαίσιο, που διοχετεύει τον αέρα προς το καλοριφέρ. Το καπό ενσωματώνει τρισδιάστατα σχήματα, διαθλώντας το φως, ενώ η σχεδιαστική υπογραφή είναι άμεσα αναγνωρίσιμη και ενισχύεται από τα μικρά παραμετρικά τρίγωνα στο πλάι του προβολέα.

Τέσσερα επιπλέον στοιχεία ενισχύουν την εξωτερική εμφάνιση:

  • Τα πλαϊνά spoiler βρίσκονται σε αντίθεση με το χρώμα του αμαξώματος
  • Οι αιχμηρές σχεδιαστικές γραμμές που διατρέχουν σε όλο το μήκος του αμαξώματος
  • Η επεξεργασία του πυλώνα C δίνει την εντύπωση ότι η οροφή επιπλέει. Ο πυλώνας χρησιμοποιεί μια εναλλακτικά χρωματισμένη, τρισδιάστατη επιφάνεια, με υφή που δημιουργεί μία ελαφρότητα στην πλευρική όψη
  • Ξεχωριστή σχεδίαση τροχών, σε έξι σχέδια 18, 19 και 20 ιντσών
    Επίσης, ο φωτισμός κατά πλάτος του πίσω μέρος του οχήματος ενισχύει την εμφάνιση, αλλά συμβάλλει και στην αύξηση της ασφάλειας. Πίσω, η πόρτα του χώρου αποσκευών ενσωματώνεται στον προφυλακτήρα προσδίδοντας σχεδιαστική ομαλότητα και ενισχύοντας παράλληλα τη δύναμική του.

Το μοντέλο διατίθεται με έξι χρωματικές επιλογές (Vapor Grey, Glacial White, Geyser Silver, Rayleigh Red, Quasar Grey και Aurora Blue).

Το εσωτερικό (με ευρεία χρήση ανακυκλωμένων υλικών) ανταποκρίνεται στον ψηφιοποιημένο κόσμο. Η standard οθόνη αφής 12 ιντσών βρίσκεται στο επίκεντρο και ελαφρώς υπό γωνία για να προσφέρει καλυτερη οπτική στον οδηγό και εύκολη πρόσβαση σε μια σειρά λειτουργιών. Μπροστά στον οδηγό, εμφανίζεται ο μικρότερος πίνακας οργάνων που παρέχει τις σχετικές με το όχημα πληροφορίες, με απλοποιημένη διάταξη και με απόλυτη ευκρίνεια.

Cupra Born


Χάρη στο head-up display επαυξημένης πραγματικότητας, σημαντικές πληροφορίες προβάλλονται στοπαρμπρίζ και απεικονίζονται οπτικά έξω από το όχημα, στον πραγματικό κόσμο, πληροφορίες όπως δείκτες υποβοήθησης οδηγού, ενδείξεις ταχύτητας και συστήματος πλοήγησης, βελτιώνοντας τη συνολική οδηγική εμπειρία και αναδεικνύοντας την οδηγοκεντρική καμπίνα.

Το κεντρικό μέρος των standard bucket καθισμάτων είναι κατασκευασμένο από την Seaqual Yarn, από ανακυκλωμένα θαλάσσια πλαστικά. Τα θαλάσσια απορρίμματα από τις παραλίες, το βυθό και την επιφάνεια του ωκεανού ή από τους ποταμούς και τις εκβολές των ωκεανών συλλέγονται και ταξινομούνται σε διαφορετικούς τύπους υλικών. Τα πλαστικά καθαρίζονται και μετατρέπονται σε ανακυκλωμένο θαλάσσιο πλαστικό και μετατρέπονται στη συνέχεια σε νέα, βιώσιμα προϊόντα. Συγκεκριμένες επιλογές εσωτερικών υλικών φανερώνουν την οικολογική προσέγγιση του Born. Η ταπετσαρία Dinamica είναι ανακυκλωμένη μικροίνα που χρησιμοποιείται ως πρότυπο τόσο στα πάνελ της πόρτας όσο και στα καθίσματα, σε δύο διαφορετικές επιλογές χρώματος, aurora μπλε ή γκρι γρανίτη.

Το μεταξόνιο των 2.767χλστ δίνει τις αναλογίες που χρειάζονται για να χωρέσουν άνετα οδηγός και επιβάτες, ενώ ο χώρος αποσκευών έχει χωρητικότητα 385 λίτρα.

Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων του Born συμβολίζει την προσέγγιση του εσωτερικού στην ψηφιοποίηση. Η οθόνη παρέχει μεγαλύτερη λειτουργικότητα με απόλυτη ευκρίνεια, επιτρέποντας στον οδηγό να βλέπει σημαντικές πληροφορίες. Το σύστημα infotainment 12” με οθόνη 1.560 x 700 pixel, συνδυάζει τα οφέλη της οθόνης αφής και του φωνητικού ελέγχου. Μπορεί επίσης να εμφανίσει μια σειρά δεδομένων και πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης 3D πλοήγησης, μουσικής, επαφών και μια σειρά πρόσθετων λειτουργιών.

Cupra Born

Το σύστημα ενσωματώνει αναγνώριση φωνής, αναμφισβήτητα έναν από τους πιο φυσικούς τρόπους αλληλεπίδρασης με συσκευές, που μειώνει την απόσπαση της προσοχής του οδηγού. Το infotainment μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εύρεση πληροφοριών πλοήγησης ή την αναζήτηση μουσικής με ασφαλέστερο και ευκολότερο τρόπο. Απλά με τις λέξεις «Hola, Hola» το σύστημα είναι έτοιμο να αλληλεπιδράσει.

Στον πυρήνα της συνδεσιμότητας βρίσκεται το Cupra Connect με την πλήρως αναδιαμορφωμένη εφαρμογή My Cupra. Το σύστημα ξεκλειδώνει διαδικτυακές υπηρεσίες στο αυτοκίνητο. Οι πελάτες μπορούν να διαχειριστούν τη φόρτιση της μπαταρίας από την εφαρμογή My Cupra, ορίζοντας το ακριβές ποσοστό φόρτισης της. Ο κλιματισμός μπορεί να ενεργοποιηθεί από απόσταση, ορίζοντας τη θερμοκρασία-στόχο εκ των προτέρων ή αυτόματα μετά το ξεκλείδωμα των θυρών, μαζί με τη θέρμανση των μπροστινών καθισμάτων.

Η ενσωματωμένη κάρτα SIM δεν εξασφαλίζει μόνο τη διατήρηση της επαφής με την ψηφιακή μας ζωή, αλλά και βελτιωμένη ασφάλεια στο όχημα καθώς οι χρήστες επωφελούνται από την υπηρεσία eCall. Σε περίπτωση ατυχήματος, το όχημα μπορεί να επικοινωνήσει απευθείας με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είτε χειροκίνητα είτε αυτόματα.

Ασφάλεια και χρηστικότητα

Η γκάμα των συστημάτων ασφάλειας είναι εκτεταμένη με τα εξής συστήματα: Predictive Adaptive Cruise Control, Travel Assist, Side and Exit Assist, Traffic Sign Recognition, Emergency Assist και Pre-Crash Assist. Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τα συστήματα αυτά παρέχονται απευθείας στον οδηγό χάρη και στο head-up display system επαυξημένης πραγματικότητας.
Όλα τα συστήματα έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν υψηλό επίπεδο ασφάλειας χωρίς η αίσθηση του ελέγχου να αφαιρείται από τον οδηγό.

Το Born είναι ήδη διαθέσιμο στις εκθέσεις των τριών Dealers της μάρκας στην χώρα μας, με τιμές που ξεκινούν από 33.900 ευρώ (προ κρατικής επιδότησης), ενώ η πρώτη διαθέσιμη έκδοση είναι αυτή με την μπαταρία των 58kWh και των 204 ίππων. H έναρξη παραγωγής της έκδοσης με την μπαταρία των 45kWh θα ξεκινήσει τον Μάρτιο, ενώ οι εκδόσεις e-Boost θα είναι διαθέσιμες από τον προσεχή Μάιο.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.