Η Bentley παρουσίασε ένα πρωτοποριακό, τρισδιάστατο ξύλινο ένθετο πίσω πόρτας, στην ολοκαίνουργια Flying Spur, κάτι που αποτελεί μια ακόμα παγκόσμια πρωτιά για την Εγγλέζικη (αγορασμένη από τους Γερμανούς) φίρμα. Η συγκεκριμένη υλοποίηση είναι ένα εντυπωσιακό, μονοκόμματο κομμάτι ξύλου ειδικά κατεργασμένο, με τρισδιάστατο φινίρισμα που προσομοιάζει διαμάντια, 150 στο κάθε μπλοκ.

Κάθε ένθετο στην πίσω πόρτα είναι χειροποίητο κατασκευασμένο από ενιαίο τεμάχιο βιώσιμης αμερικάνικης καρυδιάς ή αμερικάνικης κερασιάς, σε έναν αρμονικό  συνδυασμό παραδοσιακών δεξιοτήτων και σύγχρονης τεχνολογίας.

Η ιδέα για γνήσιο ξύλο με σκαλιστή, τρισδιάστατη εμφάνιση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πρωτότυπο «EXP 10 Speed 6» της Bentley, το 2015 και αμέσως αναγνωρίστηκε σαν κάτι πρωτοποριακό. Σκοπός των σχεδιαστών ήταν, να μεταφερθεί το μοτίβο των διαμαντιών στις δερμάτινες ταπετσαρίες των καθισμάτων και σε άλλες επιφάνειες του αυτοκινήτου. Χρειάστηκε μία επένδυση σε χρόνο, έρευνα και εξειδίκευση τουλάχιστον 18 μηνών, πριν καταστεί δυνατή η κατασκευή μίας τέτοιας ξεχωριστής ξύλινης παρουσίας.

Τα τρισδιάστατα μέρη του ξύλου δεν κατασκευάζονται με καπλαμά, όπως συνήθως. Αντ’ αυτού, το καθένα δημιουργείται από ένα ενιαίο κομμάτι ξυλείας.

Για την επίτευξη της τρισδιάστατης επιφάνειας, ειδικευμένοι τεχνίτες χαράζουν το ξύλο με σύστημα φρέζας πολλαπλών αξόνων, σε ανοχή 0,1 χλστ, μικρότερη από το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας, τελειώνοντας στο χέρι τις κορυφαίες λεπτομέρειες, για τέλειο αποτέλεσμα. Στη συνέχεια, ακολουθεί λακάρισμα ανοικτών πόρων, επιτρέποντας στο πραγματικό χρώμα και την υφή του ξύλου να λάμπει, για πιο εκλεπτυσμένη, φυσική εμφάνιση.

Αρχικά, γίνεται η κατεργασία της πίσω πλευράς του ξύλινου μπλοκ, έτσι ώστε να ταιριάζει με ένα πρότυπο πάνελ πόρτας από χυτό αλουμίνιο και στη συνέχεια, το κομμάτι ξύλου συνδέεται σε μία βάση προκειμένου να ακολουθήσει η κατεργασία της μπροστινής πλευράς, με την επιφάνεια να κόβεται στην τρισδιάστατη μορφή της.

Τόσο η αμερικάνικη καρυδιά όσο και η αμερικάνικη κερασιά προέρχονται από δάση σκληρού ξύλου της Βόρειας Αμερικής. Η Bentley επιλέγει τα καλύτερα ξύλα, χωρίς ρόζους ή ρητίνες σε όλο το βάθος του υλικού. Μόνο αυτά τα υψηλής ποιότητας «κούτσουρα» προσφέρουν κορυφαίας υφής σύσταση και άψογη αίσθηση στην αφή, ενώ επιδέχονται τέλειο φινίρισμα, για να συμπληρώσουν την υπέροχα εξοπλισμένη καμπίνα της Flying Spur.

Η αμερικάνικη καρυδιά και η αμερικάνικη κερασιά είναι και τα δύο δημοφιλή είδη ξυλείας που ενδημούν σε μεγάλες εκτάσεις στη Βόρεια Αμερική, προσφέροντας άφθονη ποσότητα βιώσιμης ξυλείας. Ως ένδειξη αειφορίας, η δασική έκταση της αμερικάνικης κερασιάς αυξάνεται κατά περισσότερο από επτά εκατομμύρια κυβικά μέτρα κάθε χρόνο μετά τη συγκομιδή, ενώ η αμερικάνικη καρυδιά αυξάνεται κατά τρία εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Η αμερικάνικη καρυδιά είναι ένα από τα πιο περιζήτητα είδη ξύλου σε όλο τον κόσμο. Είναι πιο σκουρόχρωμη από την ευρωπαϊκή καρυδιά, ενώ διατίθεται σε τρεις ποιότητες πυκνότητας. Η αμερικάνικη κερασιά θεωρείται ιδανική και πολύτιμη για έπιπλα και εσωτερικά κουφώματα – ο φυσικός χρωματισμός του ξύλου της ποικίλλει από πλούσιο κόκκινο έως κοκκινωπό καφέ.

Η ολοκαίνουργια Flying Spur είναι το απόλυτο υπερπολυτελές Grand Touring σεντάν, ένας συνδυασμός ευελιξίας προσανατολισμένης στις επιδόσεις και άνεσης, με στυλ λιμουζίνας.

Το κορυφαίο μοντέλο της μάρκας εισήγαγε μια νέα εποχή υπερπολυτελούς κινητικότητας, που έχει σχεδιαστεί για να ικανοποιεί τόσο τον οδηγό όσο και τους επιβάτες. Η Flying Spur διαθέτει πολυτελή καμπίνα και καινοτόμο τεχνολογία, αποτέλεσμα χειροποίητης κατασκευής στο πρώτο παγκοσμίως εργοστάσιο πολυτελών αυτοκινήτων που είναι ουδέτερο ως προς την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα, στο Crewe της Μεγάλης Βρετανίας.

Νίκος Τσάδαρης