Το BMW Group κατέκτησε ένα ακόμα ορόσημο, έχοντας παραδώσει πάνω από μισό εκατομμύριο ηλεκτροκίνητα οχήματα σε πελάτες σε όλο τον κόσμο. Ο Sebastian Mackensen, υψηλόβαθμο στέλεχος του Group, παρέδωσε πρόσφατα τα κλειδιά μιας ξεχωριστής 330e στο μελλοντικό ιδιοκτήτη της, στο BMW Welt.

Την επόμενη χρονιά, η X3 θα γίνει το πρώτο όχημα του Group που θα διατίθεται με τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις συστημάτων κίνησης: αποδοτικά diesel, βενζίνης, plug-in υβριδικά και αμιγώς ηλεκτρικά. Η μεγαλύτερη αγορά για το αμιγώς ηλεκτρικό iX3 είναι η Κίνα, όπου θα κατασκευάζεται και για την παγκόσμια αγορά. Το iX3 θα είναι το πρώτο μοντέλο που θα επωφεληθεί από την επαναστατική, 5η γενιά των ιδιαίτερα αποδοτικών, ηλεκτρικών συστημάτων κίνησης της μάρκας, τα οποία πετυχαίνουν μία νέα ισορροπία μεταξύ αυτονομίας και μεγέθους μπαταρίας. Το μυστικό βρίσκεται στη βελτίωση της απόδοσης του συστήματος κίνησης.

Η τεχνολογική ναυαρχίδα, το BMW iNEXT (που επίσης θα διατίθεται από το 2021) θα συνδυάζει ηλεκτροκίνηση με υψηλού βαθμού αυτοματοποιημένη οδήγηση. Το πλήρως ηλεκτρικό όχημα θα κατασκευάζεται στην ίδια γραμμή παραγωγής του Dingolfing με τα οχήματα που έχουν θερμικούς κινητήρες και plug-in υβριδικούς. Το 2021 θα ακολουθήσει το i4, ένα αμιγώς ηλεκτρικό Gran Coupé στην πολυτελή μεσαία κατηγορία, που θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο του Μονάχου.

Με 12 ηλεκτροκίνητα μοντέλα στην τρέχουσα γκάμα του, το BMW Group είναι ένας από τους παγκοσμίως κορυφαίους παρόχους ηλεκτροκίνησης. Η εταιρία είναι ηγέτης της γερμανικής αγοράς στα ηλεκτροκίνητα μοντέλα από το 2016, ενώ κατέχει κορυφαία θέση στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Επίσης, έχει διατυπώσει σαφείς στόχους για τις προσεχείς πωλήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων: ένα στα τέσσερα από τα οχήματα που θα πωλούνται στην Ευρώπη θα είναι ηλεκτροκίνητο μέχρι το 2021. Ο αριθμός αυτός θα γίνει ένα στα τρία μέχρι το 2025, ενώ μέχρι το 2030 τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα θα αντιπροσωπεύουν το ήμισυ των πωλήσεων.

Νίκος Τσάδαρης