Η σημερινή κατάσταση στον υγειονομικό χώρο δυστυχώς εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Ο κορονοϊός συνεχίζει να υπάρχει και ευτυχώς, λόγω του εμβολιασμού, οι ασθενείς δεν ακολουθούν τις εφιαλτικές εξελίξεις του παρελθόντος.

Η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί, λόγω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο από τις επιπτώσεις του κορονοϊού και η άνοδος των τιμών, λόγω της ανόδου της τιμής του φυσικού αερίου παγκοσμίως, έκανε τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, εκτός από τη διατάραξη της ειρήνης στην Ευρώπη και την καταπάτηση του διεθνούς δικαίου, αναπόφευκτα επηρέασε και επηρεάζει και την οικονομία της χώρας μας.

Δύο είναι τα μεγάλα ζητήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε αυτή την πολυμέτωπη κρίση.
Το πρώτο είναι η ασφάλεια της χώρας μας μέσα από τη διατήρηση των σχέσεων συνεργασίας με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, έτσι ώστε να υπάρξει διαχρονικά ένα τόξο προστασίας και υποστήριξης απέναντι σε κάθε επεκτατισμό.

Λαμβάνοντας όμως υπόψη και το ρόλο της Τουρκίας σε αυτό τον πόλεμο, υπενθυμίζοντας ότι μια ειλικρινής στάση για τη διατήρηση της ειρήνης, απέναντι στον επεκτατισμό, δεν συνάδει με τη διατήρηση της κατοχής της βόρειας Κύπρου από την πλευρά της.

Το δεύτερο είναι η διασφάλιση της αξιοπρέπειας του συνόλου των Ελλήνων πολιτών, κυρίως των οικονομικά ασθενέστερων καθώς και η προστασία των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, των παιδιών και των ηλικιωμένων από ακραίες συμπεριφορές μέσα και έξω από την οικογένεια.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας

  • φρόντισε να πάρει τα αναγκαία μέτρα οικονομικής στήριξης για τους έχοντες περισσότερο ανάγκη, για να διατηρηθεί όρθιος ο κοινωνικός ιστός, επίσης
  • φρόντισε για την κρίση στην κοινωνία, που προέκυψε με την αύξηση της βίας και των ακραίων συμπεριφορών που αναδείχθηκαν μέσα στην περίοδο του κορονοϊού, με την ενίσχυση και οργάνωση περισσότερων δομών στήριξης από το αρμόδιο Υπουργείο για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, την πρόνοια και την κοινωνική αλληλεγγύη, ενώ
  • με την αυστηροποίηση των ποινών, γενικά για κάθε περίπτωση κακοποιιών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δημιούργησε ακόμη ένα φράγμα για την αναχαίτιση τέτοιων φαινομένων.

Δυστυχώς έχουμε και μεμονωμένα περιστατικά που αποδεικνύουν ότι η μητρική και πατρική φροντίδα και αγάπη δεν είναι αυτονόητη για όλους.

Είναι πρωτίστως μέλημα όλων μας, να μην αδιαφορούμε σε φαινόμενα ενδοοικογενειακής κακοποίησης και να τα καταγγέλλουμε όταν τα αντιλαμβανόμαστε.

Είναι αναγκαία επίσης η πρωτοβουλία, σε συνέχεια των γρήγορων αντανακλαστικών της Κυβέρνησης και της ξεκάθαρης και ανυποχώρητης στάσης του Πρωθυπουργού, απέναντι σε κάθε μορφή κακοποίησης, να προστεθούν και νέοι μηχανισμοί διερεύνησης και υποστήριξης για την προστασία των ανηλίκων με παιδοψυχολόγους και στα σχολεία.

Η μεγαλύτερη αρετή στον άνθρωπο είναι η ίδια του η ανθρωπιά και το σημαντικότερο μέλημά μας είναι η προστασία της κοινωνίας από τους απάνθρωπους.

H Παρασκευή Βρυζίδου είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Ν. Κοζάνης