Διαψεύδει η υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας τις πληροφορίες πως το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Χασίμ Θάτσι έχει αποσυρθεί,προσθέτοντας πως τα σερβικά δικαστικά όργανα έχουν προχωρήσει σε σειρά προανακριτικών ενεργειών που αφορούν την υπόθεση εμπορίου ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο.

«Το διεθνές ένταλμα σύλληψης που έχει εκδώσει η Σερβία σε βάρος του Χασίμ Θάτσι είναι ακόμη σε ισχύ. Τη συγκατάθεση για την απόσυρση εντάλματος σύλληψης δίνει αποκλειστικά το υπουργείο Δικαιοσύνης και εμείς δεν το έχουμε κάνει, ούτε σκοπεύουμε να το κάνουμε μέχρι να λάβουμε πληροφόρηση από το δικαστήριο ότι απέσυρε το ένταλμα, δηλαδή δεν καταζητεί τον Θάτσι», δήλωσε η Μάλοβιτς σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Πολίτικα» του Βελιγραδίου.

Από την έδρα της Ιντερπόλ στη Λιόν δεν δημοσιοποιήθηκε το ένταλμα σύλληψης με το αιτιολογικό ότι ο Χασίμ Θάτσι ως πρωθυπουργός του Κοσόβου έχει διπλωματική ασυλία.

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας είπε ότι το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε με βάση το αδίκημα της τρομοκρατίας, για το οποίο με σερβική δικαστική απόφαση ο Χασίμ Θάτσι καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη. Το 2003 προστέθηκε στο ένταλμα και η κατηγορία της γενοκτονίας, πρόσθεσε η κ. Μάλοβιτς.

Αναφερόμενη στην υπόθεση παράνομης εμπορίας ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο, η υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας τόνισε ότι τα σερβικά δικαστικά όργανα ξεκίνησαν σειρά προανακριτικών ενεργειών και παρείχαν πλήρη στήριξη στον ειδικό εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι που ερεύνησε την υπόθεση.