Αίτηση κατά της έκθεσης του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, στην οποία υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για εγκλήματα κατά Σέρβων αιχμαλώτων πολέμου, στο Κόσοβο και την Αλβανία, καλούνται να υπογράψουν οι Αλβανοί πολίτες.

Η συλλογή υπογραφών οργανώθηκε μπροστά από το κτίριο του αλβανικού κοινοβουλίου, με πολλούς από τους κατοίκους των Τιράνων να προσέρχονται για να υπογράψουν το σχετικό έγγραφο, το οποίο ετοίμασαν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις από το Κόσοβο.

Σύμφωνα με το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, οι διοργανωτές της εκστρατείας είναι πεπεισμένοι ότι εάν συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός υπογραφών, αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά από την υπερψήφιση της έκθεσης του Ντικ Μάρτι από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οι διοργανωτές έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα στείλουν το σχετικό έγγραφο με τις συγκεντρωθείσες υπογραφές και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

Στην έκθεσή του ο Ντικ Μάρτι κάνει λόγο για παράνομο εμπόριο οργάνων που είχαν αφαιρεθεί από Σέρβους αιχμαλώτους πολέμου σε κλινική στην Αλβανία και κατονομάζει τον απερχόμενο πρωθυπουργό του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, ως άμεσα εμπλεκόμενο στην υπόθεση.

Αλβανοί αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά τα όσα υποστηρίζει στην έκθεσή του ο Ντικ Μάρτι και δηλώνουν έτοιμοι να συνεργαστούν σε οποιαδήποτε περαιτέρω έρευνα.