Με ποσοστό 79,96% επανεξελέγη από τον πρώτο γύρο ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα το πρωί η κεντρική εφορευτική επιτροπή.

Πάνω από 5 εκατ. ψηφοφόροι ψήφισαν υπέρ του Λουκασένκο, τόνισε η επιτροπή έπειτα από την καταμέτρηση του συνόλου των ψηφοδελτίων. Η προσέλευση στις κάλπες ανήλθε στο 90,66%.

Κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας τουλάχιστον τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης της αντιπολίτευσης, που διαμαρτυρόταν για την επανεκλογή του Λουκασένκο.

Συνελήφθησαν οι Αντρέι Σανίκοφ, Νικολάι Στατκιέβιτς, Ριγκόρ Καστούσεφ και Βιτάλι Ριμασέφσκι. Ο επίσης διαφωνών Βλαντίμιρ Νεκλιάεφ, ο οποίος είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, συνελήφθη ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης, όμως η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε.

Πολλοί πολίτες συνελήφθησαν βίαια στο Μινσκ από τις δυνάμεις της τάξης, δίνοντας τέλος μέσα σε λίγα λεπτά μόνον σε μία προσπάθεια της αντιπολίτευσης να διοργανώσει εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Εκλεγμένος το 1994, στις πρώτες ελεύθερες εκλογές στη Λευκορωσία, ο Λουκασένκο επανεκλέγη το 2001 και το 2006 (με 86% των ψήφων) έπειτα από μία εκλογική αναμέτρηση κατά την οποία, σύμφωνα με τους ξένους παρατηρητές, σημειώθηκαν πολλές παρατυπίες. Σκληρά μέτρα και περιορισμοί εναντίον της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν και τη φετινή εκλογική διαδικασία.