Επτά από τους εννιά υποψηφίους της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύχτας, μετά την διάλυση της συγκέντρωσης χιλιάδων πολιτών που αντιτίθενται στον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Μόνο οι υποψήφιοι Γιάροσλαβ Ρόμαντσουκ και Βίκτορ Τερετσένκο απέφυγαν τη σύλληψη, ενώ οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί από την Αστυνομία.

Ένστολοι αστυνομικοί, αλλά και πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών συνέλαβαν περισσότερους από 1.000 οπαδούς της αντιπολίτευσης. Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο του Μινσκ διαμαρτυρόμενοι για τη νοθεία στις εκλογές που ανέδειξαν νικητή τον Λουκασένκο.

Δύο από τους υποψήφιους, ο Βλάντιμιρ Νεκλάζεφ και ο Βιτάλι Ριμασέφσκι, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα που τους προκάλεσαν αστυνομικοί.

«Η επίθεση αυτή εναντίον ανυπεράσπιστων υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές είναι τρομερή και αισχρή», δήλωσε ο Γέρζι Μπούζεκ, πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. «Έχω σοκαριστεί», πρόσθεσε.

Ο Λουκασένκο έχει απαγορεύσει κάθε δημόσια διαδήλωση και έχει απειλήσει με χρήση βίας αν η αντιπολίτευση αγνοήσει την απαγόρευση.

Σήμερα το πρωί στην πρωτεύουσα Μινσκ, όπου η αστυνομική παρουσία είναι ισχυρή, επικρατούσε ηρεμία.