Την άμεση απελευθέρωση των στελεχών της αντιπολίτευσης που συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Μινσκ ζήτησε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, καταδικάζοντας την καταστολή της κινητοποίησης.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Λευκορωσίας διέλυσαν χθες το βράδυ διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών της αντιπολίτευσης που κατήγγειλαν μαζική νοθεία στις προεδρικές εκλογές, στις οποίες επανεξελέγη ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 16 χρόνια.

Επτά από τους εννέα συνυποψήφιούς του συνελήφθησαν, μαζί με εκατοντάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης.

Νόμιμες χαρακτήρισε τις εκλογές η αποστολή παρατηρητών από την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών, υπό την ηγεσία της Ρωσίας. «Η αποστολή δεν εντόπισε στοιχεία που να αμφισβητούν τη νομιμότητα των εκλογών», τόνισε ο επικεφαλής της Σεργκέι Λεμπέντεφ.

«Πρόκληση« χαρακτήρισε τις βιαιότητες κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης
ο Αλεξάντερ Μιλίνκεβιτς. «Χθες στο Μινσκ έγινε προσπάθεια να αναπαραχθεί το σενάριο του Κιργιστάν», τόνισε, αναφερόμενος στην αιματηρή εξέγερση τον Απρίλιο με αποτέλεσμα την ανατροπή του προέδρου Μπακίγεφ. «Ήταν μια πρόκληση που θα καταφέρει ένα σκληρό πλήγμα στην φιλο-ευρωπαϊκή αντιπολίτευση. Η καταστολή θα διπλασιαστεί και οι φιλο-δυτικές τάσεις στην κοινωνία θα αποδυναμωθούν», πρόσθεσε.

Τις αρχές της Λευκορωσία καταδίκασε η Πολωνία επειδή κατέφυγαν στη βία για να απωθήσουν τους διαδηλωτές.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε καταδίκασε τις συλλήψεις και τη βία, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» υποψήφιοι της αντιπολίτευσης και οπαδοί τους που θέλουν να εκφράσουν ελεύθερα τη άποψή τους να ξυλοκοπούνται ή να συλλαμβάνονται.