Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, καρατόμησε τον «αρμόδιο» για τις δηλητηριάσεις των αντιπάλων του,  Έντουαρντ Τσερνοβόλτσεφ καθώς διέρρευσε ότι είχε πει σε φίλους του ότι «παρατράβηξε ο πόλεμος στην Ουκρανία», σύμφωνα με δημοσίευμα του Ιnsider το οποίο αναδημοσιεύει η Daily Mail. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο Τσερνοβόλτσεφ επέβλεπε τον τομέα των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας FSB (πρώην KGB), όπου αναπτύσσονται διάφορα δηλητήρια σε ένα μυστικό εργαστήριο.

Ο… αρχιδηλητηριαστής διετέλεσε επικεφαλής του NII-2 FSB, ενός ερευνητικού ινστιτούτου που αναπτύσσει θανατηφόρα δηλητήρια που χρησιμοποιούνται κατά των εχθρών του Κρεμλίνου, υποστηρίζει πηγή που δεν κατονομάζεται. «Λυπόταν πολύ για την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία και, παρέα με τους φίλους του, είπε περισσότερες από μία φορές ότι όλα έχουν παρατραβήξει», είπε μια πηγή.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν το δηλητήριο που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε κατά του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος παραμένει στην φυλακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο του Τσερνοβόλτσεφ συμμετείχε άμεσα στη δηλητηρίαση του Ναβάλνι με τον νευροτοξικό παράγοντα Nοβιτσόκ και ενός άλλου πολέμιου του Πούτιν, του Βλαντιμίρ Καρά Μούρζα, ο οποίος φέρεται να δηλητηριάστηκε δύο φορές το 2015 και το 2017. Και οι δύο άνδρες Ναβάλνι και Κάρα Μούρζα βρίσκονται σε φυλακές στη Ρωσία ως πολιτικοί κρατούμενοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Έντουαρντ Τσερνοβόλτσεφ είχε ζήσει στο παρελθόν στο Κίεβο και ήταν εξαρχής δυσαρεστημένος για τον πόλεμο.

Το Κρεμλίνο, όπως αναμενόταν, θεώρησε αυτά τα σχόλια ως δυσπιστία προς το καθεστώς και τον απομάκρυνε από τη θέση του. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο στρατηγός Τσερνοβόλτσεφ απλώς απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του. Επισήμως, η FSB (πρώην KGB) ανακοίνωσε ότι ο Τσερνοβόλτσεφ είχε φτάσει σε ηλικία συνταξιοδότησης, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «RBC». Ωστόσο, τα αρχεία δείχνουν ότι 52χρονος στρατηγός είναι πολύ κάτω από την ηλικία συνταξιοδότησης της FSB. Ο νυν διευθυντής τω ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας , στενός σύντροφος του Πούτιν, Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ, είναι 71 ετών.