Η Ρωσία σφυροκόπησε χθες με δεκάδες πυραύλους πολλές ουκρανικές πόλεις, μια απάντηση του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας. «Με τις ενέργειές του, το καθεστώς του Κιέβου έβαλε τον εαυτό του στο ίδιο επίπεδο με τις πιο απεχθείς διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις. Είναι απλώς αδύνατον να αφήσουμε τέτοιου είδους εγκλήματα αναπάντητα», είπε ο Πούτιν κατά την έναρξη μιας συνόδου του πανίσχυρου Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

«Αν συνεχιστούν οι απόπειρες διενέργειας τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφός μας, οι απαντήσεις της Ρωσίας θα είναι σκληρές και στην κλίμακά τους θα ανταποκρίνονται στο επίπεδο των απειλών που δημιουργούνται για τη Ρωσική Ομοσπονδία. Κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία γι΄αυτό», ανέφερε ο Πούτιν και πρόσθεσε: «Ο στόχος των πληγμάτων έχει επιτευχθεί. Όλοι οι στόχοι έχουν πληγεί».

Πούτιν

«Ξαφνικά ο Πούτιν απειλεί εντελώς διαφορετικά», έγραψε η γερμανική Bild, σχολιάζοντας το γεγονός πως η Λευκορωσία θα αναπτύξει κοινή στρατιωτική δύναμη με τη Ρωσία και ότι εξαπολύθηκε πλήθος πυραυλικών επιθέσων σε ουκρανικές πόλεις. «Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε “όπλα ακριβείας” για να πλήξει, μεταξύ άλλων, στρατιωτικούς στόχους», ανέφερε το δημοσίευμα.

«Το περίεργο είναι», όπως υπογραμμίζει το γερμανικό δημοσίευμα, είναι ότι, «στην σημερινή τηλεοπτική του ομιλία σταμάτησε να εξαπολύει απειλές για χρήση πυρηνικών. Πριν από λίγο καιρό, ο Πούτιν ακουγόταν πολύ διαφορετικός. Απειλούσε ότι θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση στο έδαφός του, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι: “Αυτό δεν είναι μπλόφα”».

«Σε αντίθεση με προηγούμενες ομιλίες του, ο Ρώσος πρόεδρος δεν άρχισε να εξαπολύει απειλές κατά των δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας αλλά απείλησε μόνο την εμπόλεμη χώρα. Επιπλέον, δεν κατηγόρησε για τις εκρήξεις στη γέφυρα της Κριμαίας τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες για συνωμοσία ή τις ΗΠΑ αλλά έστρεψε τα “βέλη” του μόνο στις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες», προσθέτει μεταξύ άλλων.

Ψηφιακή σύνοδος κορυφής της G7 εντός της ημέρας

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι υπόλοιποι ηγέτες της G7 θα συμμετάσχουν σε ψηφιακή συνεδρίαση εντός της ημέρας για να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν την Ουκρανία και να φροντίσουν να λογοδοτήσει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος, μετά τη σειρά ρωσικών πυραυλικών πληγμάτων εναντίον ουκρανικών υποδομών.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα εκφραστεί στην αρχή της συνόδου, πρόσθεσε η αμερικανική προεδρία.

Ο ΟΑΣΕ καταδικάζει τον «τρόμο» των πυραυλικών πληγμάτων της Ρωσίας

Η ηγεσία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) χαρακτήρισε τα χθεσινά σφοδρά ρωσικά πυραυλικά πλήγματα εναντίον υποδομών πολλών ουκρανικών πόλεων «τρομοκρατία» εναντίον του άμαχου πληθυσμού.

«Αυτές οι ειδεχθείς στρατιωτικές ενέργειες αντιπροσωπεύουν πλήρη περιφρόνηση και παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του (διεθνούς) ανθρωπιστικού δικαίου», αναφέρει δελτίο Τύπου της ηγεσίας του ΟΑΣΕ που δημοσιοποιήθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ.

«Ο μοναδικός λόγος πίσω από αυτές τις βάρβαρες και απάνθρωπες πράξεις είναι να εξαπλωθεί ο τρόμος, καθώς και η υπεραναπλήρωση για τις αποτυχίες ως προς την επίτευξη τακτικών και στρατηγικών στόχων» της Ρωσίας, αναφέρεται στο κείμενο, που συνυπογράφεται από τον πολωνό υπουργό Εξωτερικών και προεδρεύοντα στον ΟΑΣΕ Ζμπίγκνιου Ράου και τη γερμανίδα Γενική Γραμματέα του ΟΑΣΕ Χέλγκα Μαρία Σμιτ.

Η Ρωσία συγκαταλέγεται στα 57 κράτη μέλη του Οργανισμού.

Από το 2014, ο διεθνής οργανισμός με έδρα τη Βιέννη επέβλεπε την εύθραυστη εκεχειρία ανάμεσα στους φιλορώσους αυτονομιστές και τον ουκρανικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία. Αφού άρχισε η ρωσική στρατιωτική εισβολή την 24η Φεβρουαρίου, η αποστολή των παρατηρητών του ΟΑΣΕ αποχώρησε.