Η Ρωσία σφυροκοπά την Ουκρανία. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως η Μόσχα εκτόξευσε σήμερα το πρωί 75 πυραύλους εναντίον πόλεων της χώρας τους. «Το πρωί, ο επιτιθέμενος εκτόξευσε 75 πυραύλους, 41 από τους οποίους καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνά μας», δήλωσε με ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι, διευκρινίζοντας πως η Ρωσία χρησιμοποίησε επίσης «μη επανδρωμένα αεροπλάνα μάχης».

Τουλάχιστον 11 νεκροί και 64 τραυματίες υπάρχουν σε συνοικία του Κιέβου, μετά τον βομβαρδισμό σήμερα το πρωί της ουκρανικής πρωτεύουσας και «πολλών πόλεων» της χώρας, σύμφωνα με την προεδρία της και το υπουργείο Εσωτερικών. Το Κίεβο στοχοθετήθηκε για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμαζόταν για συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας του δύο ημέρες μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας.

Στο Κίεβο, δημοσιογράφοι του AFP είδαν πολλά ασθενοφόρα στο κέντρο της πόλης να κατευθύνονται προς το μέρος όπου ακούστηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις γύρω στις 08:15 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος). Μεγάλες στήλες καπνού ήταν ορατές, ενώ στη συνέχεια ακούστηκαν δύο νέες εκρήξεις. Η τελευταία φορά που είχε πληγεί το Κίεβο ήταν στις 26 Ιουνίου.

Από τον βομβαρδισμό σήμερα το πρωί του Κιέβου επλήγησαν κτίρια, σύμφωνα με τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο, ο οποίος διευκρίνισε ότι ορισμένα από τα κτίρια αυτά αποτελούν μέρος της «κρίσιμης σημασίας υποδομής» της πόλης.

«Τα περισσότερα πλήγματα ήταν στο κέντρο του Κιέβου»

«Τα περισσότερα πλήγματα ήταν στο κέντρο της πρωτεύουσας», διευκρίνισε η αστυνομία στη σελίδα της στο Facebook. «Προς το παρόν έχει γίνει γνωστό ότι 12 τραυματίστηκαν. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν».

Στην ουκρανική πρωτεύουσα ανατινάχθηκε επίσης μια γέφυρα, μετέδωσε το Anadolu, το οποίο είχε διευκρινίσει νωρίτερα επικαλούμενο τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι πέραν του Κιέβου εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης στις πόλεις Ζιτόμιρ, Κμελνίτσκι, Ντνίπρο, Λβιβ και Τερνόπιλ.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες στην κόκκινη γραμμή του μετρό του Κιέβου σταμάτησαν να λειτουργούν και ότι όλοι οι υπόγειοι σιδηροδρομικοί σταθμοί λειτουργούν τώρα ως καταφύγια, σύμφωνα με το Anadolu.

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε εξάλλου ότι ρωσικός πύραυλος έπληξε δρόμο στον οποίο βρίσκονται υπηρεσίες ασφαλείας και το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οργή Πούτιν για τη γέφυρα της Κριμαίας

Το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει συγκαλέσει σήμερα σύνοδο του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας, στο οποίο μετέχουν οι κύριοι υπουργοί της κυβέρνησής του, πολιτικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι των υπηρεσιών ασφαλείας και των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Χθες, Κυριακή, ο Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο ότι αυτό σχεδίασε την έκρηξη που κατέστρεψε εν μέρει το Σάββατο τη γέφυρα της Κριμαίας, που συνδέει τη Ρωσία με την προσαρτημένη από τη Μόσχα ουκρανική χερσόνησο, και σημείωσε ότι πρόκειται για «τρομοκρατική ενέργεια».

Η κυκλοφορία των τρένων και των αυτοκινήτων επαναλήφθηκε στη γέφυρα μερικές ώρες μετά την έκρηξη, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και την οποία οι ρωσικές αρχές απέδωσαν σε παγιδευμένο φορτηγό. Η έκρηξη στη γέφυρα αυτή, που εγκαινίασε ο Πούτιν το 2018 και αποτελεί σύμβολο της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014 από τη Ρωσία, συνιστά νέο πισωγύρισμα για τη Μόσχα την ώρα που οι δυνάμεις της αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην Ουκρανία.

«Οι δράστες, αυτοί που το εκτέλεσαν και αυτοί που έδωσαν την εντολή είναι οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες», σημείωσε χθες, Κυριακή, ο Πούτιν έπειτα από συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της ρωσικής Ανακριτικής Επιτροπής, σύμφωνα με βίντεο που μεταδόθηκε από το Κρεμλίνο. «Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια που είχε στόχο να καταστραφεί ρωσική πολιτική υποδομή κρίσιμης σημασίας», πρόσθεσε.

Το Κίεβο δεν έχει ούτε επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει ανάμειξή του. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιορίστηκε να αναφερθεί σε βίντεό του στον «νεφελώδη» καιρό το Σάββατο στην Κριμαία -σε πιθανό υπαινιγμό του στον καπνό από την πυρκαγιά στη γέφυρα – «ενώ έκανε επίσης ζέστη». Ο Ζελένσκι δεσμεύτηκε στο ίδιο βίντεο για μια Κριμαία «χωρίς δυνάμεις κατοχής».

Ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε εξάλλου τους Ρώσους στρατιωτικούς «τρομοκράτες» μετά τα πλήγματα σε κατοικημένα κτίρια της Ζαπορίζια, πόλης στη νότια Ουκρανία, από τα οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 13 άνθρωποι και 89 τραυματίστηκαν, τρεις ημέρες μετά προηγούμενους βομβαρδισμούς που είχαν προκαλέσει εκεί τον θάνατο 17 ανθρώπων.

Οι ηγέτες της G7 και ο Ζελένσκι θα συζητήσουν αύριο τις εξελίξεις

Οι ηγέτες των χωρών της G7 και ο Ουκρανός πρόεδρος θα πραγματοποιήσουν αύριο Τρίτη τηλεδιάσκεψη για την κατάσταση στην Ουκρανία, μετά τον σημερινό βομβαρδισμό από τη Ρωσία πολλών ουκρανικών πόλεων, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε σήμερα τον Ζελένσκι για «την αλληλεγγύη της Γερμανίας και των άλλων χωρών της G7», επεσήμανε ο Στέφεν Χέμπεστραϊτ. Η τηλεδιάσκεψη της G7 θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη στις 15:00 ώρα Ελλάδας.

«Η Γερμανία θα κάνει τα πάντα προκειμένου να κινητοποιήσει επιπλέον βοήθεια και κυρίως για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση και την αποκατάσταση των πολιτικών υποδομών που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν, όπως το δίκτυο ηλεκτροδότησης και παροχής ζεστού νερού», συνέχισε ο Χέμπεστραϊτ.

Η ΕΕ δηλώνει «σοκαρισμένη» από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένος» από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της πρωτεύουσας της Ουκρανίας και άλλων πόλεων.

«Τέτοιου είδους ενέργειες δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα. Τις καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο», υπογράμμισε ο Μπορέλ στο Twitter. «Βρισκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας. Επιπλέον στρατιωτική βοήθεια από την ΕΕ βρίσκεται καθ’ οδόν», πρόσθεσε.

«Αυτό που συμβαίνει στο Κίεβο τώρα με αρρωσταίνει», σχολίασε επίσης στο Twitter η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.

«Δείχνει για μία ακόμη φορά στον κόσμο το καθεστώς το οποίο αντιμετωπίζουμε: ένα καθεστώς που στοχοθετεί αδιακρίτως. Ένα καθεστώς που σπέρνει τρόμο και θάνατο σε παιδιά», υπογράμμισε η ίδια.

Ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας υπόσχεται ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διατύπωσε για μία ακόμη φορά την πλήρη υποστήριξή του προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και εξέφρασε την προσήλωση της Γαλλίας στην ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο, περιλαμβανομένης της αποστολής στρατιωτικού υλικού, ανακοίνωσε η Προεδρία της Γαλλίας.

Στην Βαρσοβία, ο υπουργός Εξωτερικών Ζμπίγκνιεφ Ράου έκανε λόγο για «έγκλημα πολέμου». «Οι σημερινοί ρωσικοί βομβαρδισμοί αποτελούν βάρβαρη πράξη και έγκλημα πολέμου», έγραψε στο Twitter ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών. «Η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Είμαστε μαζί σου, Ουκρανία!».