Οι ρωσικές δυνάμεις πολιόρκησαν με πυρά μια πόλη στην ανατολική Ουκρανία στη διάρκεια της Δευτέρας (18/7) προκαλώντας το θάνατο έξι αμάχων πολιτών, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Μια διώροφη κατοικία κατέρρευσε στην πόλη Τορέτσκ, στη βιομηχανική ζώνη του Ντονμπάς. Δέχθηκε πυρά από το ρωσικό πυροβολικό νωρίς της Δευτέρα, ανέφερε η ουκρανική πλευρά. Οι αρχές υποστηρίζουν πως πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι ομάδες διάσωσης τους ανέσυραν νεκρούς από τα ερείπια του κτιρίου, ενώ ένα 6ο άτομο εξέπνευσε αργότερα σε τοπικό νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές και τα ΜΜΕ, πέραν του κτιρίου, ένα σχολείο, ένα νηπιαγωγείο και μια ιατρική σχολή δέχθηκαν πυρά.

Ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Σέρχιι Χαϊντάι, υπογράμμισε πως μέρος της επαρχίας του Ντονμπάς αντιστέκεται ακόμη στις ρωσικές δυνάμεις. Υποστήριξε πως συνεχίζεται η πολιορκία, αλλά πως ο ουκρανικός στρατός δεν επιτρέπει «στον εχθρό να περάσει». Υπογράμμισε, δε, πως οι Ρώσοι έχουν απώλειες στην περιοχή τόσο σε προσωπικό όσο και σε εξοπλισμό. Άφησε να εννοηθεί κιόλας πως οι κάτοικοι έχουν δημιουργήσει ομάδες αντίστασης και πως βοηθούν πολύ στις προσπάθειες του ουκρανικού στρατού να ανακόψει την επέλαση των Ρώσων.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι επιθέσεις και σε άλλες περιοχές της ουκρανικής επικράτειας. Ο Ολεκσάντρ Σιένκεβιτς, δήμαρχος του Μικολάιβ, τόνισε πως ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων και άλλη μια αγροτικών μηχανημάτων. «Ευτυχώς ως τώρα δεν υπάρχουν θύματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Μακσίμ Κοζίτσκι, κυβερνήτης του Λβιβ υποστήριξε πως η πόλη έπειτα από καιρό δεν είχε προειδοποιήσεις για αεροπορικές επιδρομές. Αποκάλυψε πως το τελευταίο 24ωρο έφτασαν στο Λβιβ περισσότεροι από 300 άνθρωποι που εγκατέλειψαν τα ανατολικά για να διαφύγουν τον κίνδυνο, ενώ λιγότεροι από χίλιοι πέρασαν τα σύνορα προς το Πρζέμισλ της Πολωνίας.