Το Κίεβο καλεί σε απολογία τον Τούρκο πρέσβη, επειδή από την Τουρκία αναχώρησε ένα ρωσικό πλοίο, το οποίο ελέγχονταν πριν από ορισμένες μέρες, γιατί θεωρείται ότι μεταφέρει κλεμμένα σιτηρά από την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή (3/7) το πλοίο είχε δέσει σε τουρκικό λιμάνι, με τις τουρκικές τελωνειακές αρχές να ελέγχουν το εμπόρευμα του, ύστερα από εισαγγελικό αίτημα της Ουκρανίας.

Παρόλα αυτά, το πλοίο αναχώρησε την Πέμπτη (7/7) κανονικά από το τουρκικό λιμάνι, με τον εκπρόσωπο του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο να αναφέρει σε ανάρτηση στο Twitter, ότι «εκφράζουμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι το πλοίο της Ρωσίας Zhibek Zholy, το οποίο ήταν γεμάτο κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά, επετράπη να αναχωρήσει από το λιμάνι Καρασού, παρά τα πειστήρια για αδίκημα που παρουσιάστηκαν στις τουρκικές αρχές».

Επίσης, επικαλούμενο το πλήρωμα του πλοίου, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε σήμερα πως το ρωσικό πλοίο Zhibek Zholy σχεδιάζει να ξεφορτώσει σιτηρά σε «ένα αποθηκευτικό σκάφος» αφού αναχώρησε από το σημείο όπου βρισκόταν αρόδο κοντά σε τουρκικό λιμάνι. Ο προορισμός του πλοίου φαίνεται πως είναι το ρωσικό λιμάνι Καυκάς, όπου αναμένεται να φτάσει αύριο, Παρασκευή.

Υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το πλοίο «εισήλθε στα ρωσικά χωρικά ύδατα, αλλά χωρίς να προσεγγίσει κάποιο λιμάνι».

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA μετέδωσε πως το φορτηγό έκλεισε τον αναμεταδότη του, τη συσκευή που επιτρέπει να εντοπίζεται η θέση των πλοίων στη θάλασσα.