Άμεσα μέτρα για την κατασκευή τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Γερμανία, καθώς και για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, η γερμανική κυβέρνηση.

Ο Όλαφ Σολτς δεσμεύθηκε να περάσει τον νόμο που θα διασφαλίζει ταχείες διαδικασίες για την κατασκευή σταθμών LNG πριν από τη θερινή παύση της λειτουργίας του κοινοβουλίου, ενώ η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί στο υπουργικό συμβούλιο μέχρι τη Δευτέρα.

Επιπλέον, θα προωθηθεί νομοθεσία για την επιβολή κυρώσεων, η οποία, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, θα προβλέπει π.χ. και το υποχρεωτικό άνοιγμα λογαριασμών των «υπόπτων» στη Γερμανία.

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε πάντως επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέων πακέτων στήριξης για την άμβλυνση των οικονομικών βαρών των πολιτών. «Το κράτος δεν πρέπει να συμβάλει μέσω επιδοτήσεων στην περαιτέρω αύξηση των τιμών, οι οποίες έχουν ήδη αυξηθεί», σημείωσε.

Επιπλέον, ο καγκελάριος ανακοίνωσε «εντατικότερη υποστήριξη», π.χ. με αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων, για όσους έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία προκειμένου να βρουν καταφύγιο στη Γερμανία και αναζητούν εργασία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ. Το ίδιο θα ισχύσει, διευκρίνισε, και για όσους έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία για πολιτικούς λόγους.

Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ / Frank-Walter Steinmeier

«Εμπόδιο» για επίσκεψη στο Κίεβο ο «αποκλεισμός» του Γερμανού Προέδρου

Εξάλλου, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ζήτησε από την ουκρανική πλευρά «να συνεισφέρει στη συζήτηση» σχετικά με τον χαρακτηρισμό του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα για ενδεχόμενη επίσκεψη του ιδίου στο Κίεβο.

Πιστεύω ότι «είναι σκόπιμο η Ουκρανία να συνεισφέρει τώρα στις συζητήσεις σχετικά με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο», δήλωσε ο κ. Σολτς και πρόσθεσε ότι ήδη διεξάγονται διμερείς συνομιλίες για το θέμα. Ερωτώμενος σχετικά, ο καγκελάριος δεν θέλησε πάντως να αποκαλύψει τι ακριβώς αναμένεται από την πλευρά της Ουκρανίας, διότι, όπως είπε, «κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβάλει σε λύση».

Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι η θέση του απηχεί και την άποψη της πλειοψηφίας των πολιτών. «Συνιστά πρόβλημα το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος. Και αυτό εξακολουθεί να είναι σε εκκρεμότητα», είπε χαρακτηριστικά ο Όλαφ Σολτς.