Η Ρωσία αποφάσισε να αποκλείσει την πολιορκούμενη χαλυβουργία Azovstal στην Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, επειδή δεν μπορούσε να την καταλάβει, υποστηρίζει η κυβέρνηση της χώρας.

Στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ολέκσι Αρεστόβιτς δήλωσε, συγκεκριμένα, πως οι Ρώσοι «δεν μπορούν κανονικά να πάρουν την Azovstal, το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό, είχαν τεράστιες απώλειες εκεί. Οι υπερασπιστές μας συνεχίζουν να την κρατούν».

Αυτό «μπορεί επίσης να εξηγηθεί από το γεγονός ότι μετακίνησαν τμήμα των δυνάμεών τους (σ.σ. από τη Μαριούπολη) προς τον βορρά προκειμένου να ενισχύσουν τις δυνάμεις που προσπαθούν να εκπληρώσουν τον κύριο στόχο τους (…) να προελάσουν στα διοικητικά σύνορα των περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ», πρόσθεσε ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα την Μεγάλη Πέμπτη, ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε «επιτυχία» την κατάληψη της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις, στις οποίες έδωσε την εντολή να συνεχίσουν να πολιορκούν τους τελευταίους Ουκρανούς πολεμιστές που έχουν οχυρωθεί στο εργοστάσιο και να μην προβούν, επομένως σε μια νέα μεγάλης κλίμακας επίθεση.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες, που βρίσκονται στις εκτεταμένες εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, αρνούνται να παραδοθούν και ο υποδιοικητής του τάγματος Αζόφ, ο Σβιατοσλάβ Παλαμάρ, ζητεί, μέσω της εφαρμογής Telegram, «εγγυήσεις» για την ασφάλεια από τον «πολιτισμένο κόσμο» για να βγουν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι αυτοί έχουν μαζί τους «περίπου 1.000 αμάχους, γυναίκες και παιδιά» και «εκατοντάδες τραυματίες».

Ο Πούτιν μετά από τηλεδιάσκεψη στη Μόσχα

Η νέα εντολή Πούτιν

«Θεωρώ ότι δεν είναι αρμόζουσα η προτεινόμενη επίθεση στην βιομηχανική ζώνη. Διατάσσω να ακυρωθεί», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ρώσος πρόεδρος σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Άμυνας της κυβέρνησής του, Σεργκέι Σοϊγκού, η οποία μεταδόθηκε από την ρωσική τηλεόραση.

«Θα πρέπει να σκεφτούμε (…) τη ζωή και την υγεία των στρατιωτών μας και των αξιωματικών μας, δεν θα πρέπει να διεισδύσουμε σε αυτές τις κατακόμβες και να συρθούμε κάτω από τη γη», συνέχισε.

«Αποκλείστε όλη αυτήν την ζώνη κατά τρόπο που να μην μπορεί να περάσει ούτε μύγα», πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο τα πρακτορεία AFP και Reuters, ο Πούτιν κάλεσε τους Ουκρανούς πολεμιστές να παραδοθούν, δεσμευόμενος ότι «θα σωθεί η ζωή τους» και ότι θα έχουν «αξιοπρεπή μεταχείριση». Έχουν προηγηθεί αντίστοιχες εκκλήσεις και τελεσίγραφα από τον ρωσικό στρατό.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Επιμένει το Κίεβο πως στο εργοστάσιο βρίσκονται άμαχοι

Σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις Azovstal εξακολουθούν να βρίσκονται 2.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σοϊγκού. Ο ίδιος δεν αναφέρθηκε σε αμάχους.

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ αξίωσε από τη Ρωσία να επιτρέψει επειγόντως την απομάκρυνση μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου των αμάχων και των τραυματισμένων στρατιωτών από την χαλυβουργία Azovstal, σημειώνοντας σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο ότι «εκεί υπάρχουν περίπου 1.000 άμαχοι και 500 τραυματισμένοι στρατιώτες» και ότι «αυτοί όλοι πρέπει να απομακρυνθούν από την Azovstal σήμερα».