Περισσότεροι από 200 άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα στη Ρωσία, σε διαδηλώσεις κατά του πολέμου στην Ουκρανία, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info που παρακολουθεί τις συλλήψεις στη χώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 211 άνθρωποι σε διαδηλώσεις που έγιναν σε 17 ρωσικές πόλεις.

Στη Μόσχα, είχε προγραμματιστεί μια καθιστική διαμαρτυρία στις 11 το πρωί στο πάρκο Ζαριάντιε, πολύ κοντά στο Κρεμλίνο. Λίγη ώρα μετά αστυνομικοί άρχισαν να συλλαμβάνουν όσους κάθονταν στα παγκάκια του πάρκου, εν μέσω σφοδρής χιονόπτωσης. “Όχι στον πόλεμο στην Ουκρανία” φώναξε μια συλληφθείσα, μια νεαρή γυναίκα που κρατούσε ένα μπουκέτο τουλίπες.

Γύρω από το πάρκο είχαν αναπτυχθεί περισσότερα από 30 φορτηγάκια της αστυνομίας. Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι έγιναν τουλάχιστον 10 συλλήψεις.

Καθιστικές διαμαρτυρίες ήταν προγραμματισμένες για σήμερα σε περίπου 30 πόλεις, από το Βλαδιβοστόκ μέχρι την Αγία Πετρούπολη και το Σότσι.

Οι διοργανωτές ανέφεραν ότι ήθελαν επίσης να διαμαρτυρηθούν για “την κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας”, κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και υπέρ της απελευθέρωσης του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Στην Αγία Πετρούπολη περίπου 40 άτομα είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο όπου θα γινόταν η καθιστική διαμαρτυρία, αλλά δεν είναι σαφές αν επρόκειτο για διαδηλωτές. Πάντως, τουλάχιστον 25 από αυτούς συνελήφθησαν.

Οι διαδηλωτές κινδυνεύουν να τους επιβληθεί πρόστιμο ή και ποινή φυλάκισης. Σύμφωνα με τη OVD-Info, περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου.