Με στόχο τη διάσωση της ελπίδας και της ανθρώπινης αλληλεγγύης επταμελές κλιμάκιο της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΙΑΣΙΣ βρέθηκε για μία εβδομάδα στην Ουκρανία καθώς και σε συνοριακές περιοχές της Ρουμανίας και της Μολδαβίας για να σταθεί στο πλευρό των Ουκρανών που αφήνουν πίσω τα σπίτια και την πατρίδα τους προσπαθώντας να γλιτώσουν από τα δεινά του πολέμου.

Ο στόχος του ταξιδιού του κλιμακίου της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, που ξεκίνησε την Τετάρτη (9/3), ήταν αφενός η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας δύο τόνων, η οποία περιλάμβανε τρόφιμα και είδη ρουχισμού, παιχνίδια και κουβέρτες και παραδόθηκε στο Πυροσβεστικό Τμήμα της περιοχής Γκιουργκιουλέστι στην Μολδαβία καθώς και στην Περιφέρεια Οδησσού στις αποθήκες του Ρένι με σκοπό να σταλούν στην πόλη της Οδησσού. Αφετέρου, η εκτίμηση και και διερεύνηση της υφιστάμενης κατάστασης αναφορικά με την παροχή ψυχοκοινωνικής και ανθρωπιστικής υποστήριξης των προσφύγων καθώς και τη διασύνδεση με οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, τοπικούς φορείς και θεσμούς.

Η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ με το επταμελές κλιμάκιο της ασχολήθηκε κυρίως με τις περιοχές της Οδησσού, που αποτελεί έναν ιστορικό τόπο για τον ελληνισμό καθώς και μια πόλη με έντονη την παρουσία της ελληνικής κοινότητας και την περιοχή Γκαλάτσι της Ρουμανίας η οποία είναι σημείο υποδοχής προσφύγων.

«Μέσα στο παραλογισμό αυτού του πολέμου στόχος μας είναι να διασώσουμε την ελπίδα και την ανθρώπινη αλληλεγγύη. Μπαίνοντας στην Ουκρανία παρά το φόβο μας για το άγνωστο και το πολεμικό κλίμα που επικρατούσε παντού αυτό που μας έμεινε είναι η θερμή υποδοχή των ανθρώπων εκεί και η χαρά τους πως δεν τους ξεχνάμε και πως δεν είναι μόνοι τους» επισημαίνει μιλώντας στο Newsbeast αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και γενικός διευθυντής ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, Νίκος Μπαλτάς.

ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, πόλεμος στην Ουκρανία
Ο γενικός διευθυντής ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, Νίκος Μπαλτάς

«Αρκεί μια στιγμή για να χάσουμε όσα θεωρούμε δεδομένα, την ελευθερία μας, τους αγαπημένους μας ανθρώπους»

«Όταν ένα παιδί σε κοιτά με απορία στα μάτια, ποιες λέξεις να βρεις για να εξηγήσεις τον πόλεμο;​ Ο πόλεμος στέρησε το σπίτι του, στέρησε την οικογένεια του, τους φίλους του, την ελπίδα και τα όνειρα του.​ Αρκεί μια στιγμή για να χάσουμε όσα θεωρούμε δεδομένα, την ελευθερία μας, τους αγαπημένους μας ανθρώπους, το σπίτι μας, το μέλλον μας.​ Ο πόλεμος μόνο στερεί» τονίζει από την πλευρά της η Αθηνά Πηλιτζίδου, υπεύθυνη του προγράμματος Fabric Republic της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ.

«Για επτά ημέρες βρεθήκαμε δίπλα σε όσους του είχαν περισσότερη ανάγκη, σε όσους διέσχισαν χιλιόμετρα με τα πόδια στους -15° προσπαθώντας να ξεφύγουν από την κτηνωδία του πολέμου και θα συνεχίσουμε για όσο χρειαστεί, όπου χρειαστεί θα είμαστε εκεί ώστε κανείς να μη μείνει μόνος, κανείς να μη νιώσει αβοήθητος» συμπληρώνει.

ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, πόλεμος στην Ουκρανία
Το κλιμάκιο της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ

Όσα έκανε η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ στο ταξίδι της στην εμπόλεμη Ουκρανία

Την 3η μέρα της αποστολής της (στις 12 Μαρτίου), η ομάδα της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ βρέθηκε στις πόλεις Γκαλάτσι και Ιζακέα της Ρουμανίας και στις πόλεις Ορλίβκα και Ρένι της Ουκρανίας. Εκεί κατάφερε παρά τις πολλές δυσκολίες να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη διασύνδεση θεσμικών προσώπων των Ουκρανικών κοινοτήτων με την Ομοσπονδία φορέων Ψυχικής Υγείας «Αργώ» γεφυρώνοντας τις επικοινωνίες μεταξύ του Ελληνικού ψυχοκοινωνικού υποστηρικτικού μηχανισμού και των κοινοτήτων της χώρας.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις στη περιοχή Ρένι της Ουκρανίας παραδίδοντας ένα τόνο υλικών αγαθών και συγκεκριμένα, καθαρό ρουχισμό, τρόφιμα, παιχνίδια, κλινοσκεπάσματα και παραφαρμακευτικό εξοπλισμό. Επιπροσθέτως, η ομάδα συζήτησε μαζί με τον δήμαρχο της περιοχής Andrei Madjar καθώς και τον βουλευτή Alex Urbansky, οι οποίοι τους εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το εγγύς μέλλον και τις ανάγκες της Περιφέρειας της Οδησσού που αφορούν κυρίως τρόφιμα μακράς διάρκειας και ιατροφαρμακευτικές προμήθειες.

ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, πόλεμος στην Ουκρανία

Οι ανάγκες που έχουν καταγραφεί κατόπιν συνεννόησης με τους αρμόδιους φορείς είναι αναλυτικά οι παρακάτω:

• Χειμερινά ρούχα κυρίως γυναικεία και παιδικά
• Αναπηρικά αμαξίδια
• Τρόφιμα μακράς διάρκειας όπως ρύζι και μακαρόνια
• Κουβέρτες και κλινοσκεπάσματα
• Ιατροφαρμακευτικό υλικό όπως ινσουλίνη
• Παροχή ψυχολογικής υποστήριξης
• Ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση

«Η Ομοσπονδία Φορέων Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης ΑΡΓΩ καθώς και οι φορείς που τη συναποτελούν δηλώνουν την ενιαία και αμέριστη συμπαράσταση τους στους συναθρώπους μας στην Ουκρανία ώστε εφόσον χρειαστεί να μεταβούν σε συνοριακές περιοχές της Ρουμανίας με σκοπό να παρέχουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη στο πεδίο καθώς και να συνδράμουν ως αρωγοί στην οργάνωση των ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών που πρόκειται να δημιουργηθούν στην περιοχή με γνώμονα την πολυετή εμπειρία τόσο της χώρας όσο και των φορέων στη ψυχοκοινωνική υποστήριξη προσφύγων και παράλληλα να προχωρήσουν σε ολοκληρωμένη δράση συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης με προορισμό την Περιφέρεια της Οδησσού» αναφέρει η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ.

Παράλληλα, στην Αθήνα η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ δημιούργησε το Community Center, που στεγάζεται στο Κέντρο Ημέρας ΙΑΣΙΣ, (Πατησίων 68 και Κότσικα 2) και θα παρέχει ρούχα από το Fabric Republic (ανδρικά, γυναικεία, παιδικά) και παιδικά παιχνίδια σε οικογένειες ή άτομα από την Ουκρανία.

Επιπρόσθετα, οργανώθηκε κλιμάκιο από ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Φορέων Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», με τη συμμετοχή επαγγελματία Ψυχικής Υγείας, για καταγραφή αναγκών σε τρεις οικογένειες Ουκρανών.

Η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ συνεχίζει τον προγραμματισμό συναντήσεων με αρμόδιους φορείς, με σκοπό τη συνεχή καταγραφή αναγκών και οργάνωσης δράσεων ενώ παράλληλα απευθύνει ανοιχτή έκκληση για την κάλυψη των παρακάτω αναγκών:

•Κουβέρτες, σεντόνια και κλινοσκεπάσματα
• Γυναικεία και παιδικά ρούχα
• Μπουφάν
• Πετσέτες
• Λάδι
• Ζυμαρικά
• Ρύζι
• Όσπρια
• Μπισκότα
• Γάλατα
• Παιδικές τροφές
• Παιδικές πάνες
• Κονσέρβες φαγητού
• Χαρτιά υγείας
• Σαμπουαν-ξυραφάκια-Οδοντοβουρτσες-οδοντόκρεμες-κρεμοσαπουνα
• Δημητριακά
• Νερά
• Σάλτσα ντομάτας
• Ζάχαρη-Αλάτι-Αλεύρι

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα παραδώσουν στα εξής σημεία:
Αθήνα

• ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, Πολυβίου Δημητρακοπούλου 18, Άνω Πατήσια (Δευτέρα έως Παρασκευή, 10.00 – 20.00, Σάββατο & Κυριακή, 11:00-17:00 )
• Fabric Republic, Βασιλέως Αλεξάνδρου 8, Νέα Φιλαδέλφεια (Δευτέρα έως Παρασκευή, 10.00 – 16.00)
• Connect Your City, Άτλαντος 22, Αθήνα (Δευτέρα έως Παρασκευή, 10.00 – 16.00)
• Κέντρο Ημέρας ΆμΚΕ ΙΑΣΙΣ, Πατησίων 68 & Κότσικα 2, Αθήνα (Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 – 16.00)
Θεσσαλονίκη
ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, Αλέξανδρου Σβώλου 47, 7ος Όροφος (Δευτέρα έως Παρασκευή, 12:00-16:00)
Λαμία
Κέντρο Ημέρας ΠΕΨΥκΚΑ, 2χλμ Ε.Ο Λαμίας Αθηνών (Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00 – 17:00)
2231036992

Παράλληλα, το Κέντρο Νέων και Εθελοντισμού Connect Your City συνεχίζει την καταγραφή αναγκών, μέσω της επικοινωνίας με αρμόδιους φορείς και εθελοντικές ομάδες με αντίστοιχο σκοπό. Συντονίζει καθημερινά τη διάχυση πληροφοριών προς τους εθελοντές με σκοπό την καταγραφή εκδήλωσης ενδιαφέροντος και την οργάνωση πλάνου δράσεων για τις επόμενες ημέρες. Βασικοί άξονες πάνω στους οποίους σχεδιάζονται οι δράσεις είναι η υποστήριξη των προσφυγικών ροών μέσω ρουχισμού και τροφίμων, η συνεχής δημιουργία δικτύου υποστήριξης και συνεργασιών και η διαχείριση των σημείων αναφοράς συγκέντρωσης ειδών, όπως αναγράφονται παραπάνω.

«Σε κάθε ανάγκη θα είμαστε εκεί σε κάθε σημείο της γης. Σε κάθε άνθρωπο θα μας οδηγεί πάντα η αλληλεγγύη, σε κάθε σκοτεινή στιγμή θα τη γεμίζουμε με φως, κάθε δράση θα μας κατευθύνει η αγάπη» τονίζει η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ (iasismed.eu).

ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, πόλεμος στην Ουκρανία

Λίγα λόγια για την ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΙΑΣΙΣ ιδρύθηκε το 2005. Από το 2005 έως σήμερα στο επίκεντρο της Α.μ.Κ.Ε. ΙΑΣΙΣ βρίσκεται ο άνθρωπος.

Βασικοί στόχοι του φορέα αποτελούν η παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης, η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, η παροχή ψυχολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, η δημιουργία ίσων ευκαιριών και νέων προοπτικών για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, η προαγωγή της ψυχικής υγείας, η παροχή ψυχιατρικής φροντίδας στην Κοινότητα με βάση τις αρχές της Κοινωνικής Ψυχιατρικής και της Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, παροχή εξειδικευμένων ψυχιατρικών υπηρεσιών και ψυχοεκπαιδευτικών παρεμβάσεων στα πρότυπα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο συνολικός αριθμός ωφελούμενων του φορέα υπολογίζεται από το 2006 έως σήμερα σε περισσότερα από 600.000 άτομα.

*Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο Newsbeast η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ