Το αποκαλούν «ηθικό» brand καθώς έχει στόχο να βοηθήσει το περιβάλλον και να στηρίξει ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Το «Fabric Republic» είναι ένα καινοτόμο και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης πλεονάζοντος ρουχισμού το οποίο εστιάζει στις κοινωνικές ανάγκες του σήμερα, στη βιωσιμότητα και την αειφόρο ανάπτυξη.

Στα μέχρι στιγμής τρία χρόνια λειτουργίας του, έχει αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργασιών με περισσότερους από 70 φορείς προσφέροντας καθαρό ρουχισμό σε περισσότερους από 200.000 συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, αλλά και εργασία σε τουλάχιστον 50 άτομα.

Η Αθηνά Πηλιτζίδου υπεύθυνη του προγράμματος Fabric Republic και υπεύθυνη επικοινωνίας της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ μιλάει στο newsbeast.gr και εξηγεί τι πρέπει να κάνατε εάν θέλετε να δώσετε τα ρούχα σας για ανακύκλωση.

– Πόσα χρόνια ζωής μετρά το Fabric Republic και πώς ξεκίνησε;

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2017 ως πρωτοβουλία της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η ιδέα προέκυψε λίγα χρόνια νωρίτερα παρατηρώντας την αδυναμία φορέων και οργανισμών να διαχειριστούν την ποσότητα ρουχισμού που παραλαμβάναν ως δωρεά και παράλληλα την αδυναμία πρόσβασης σε καθαρό ρουχισμό συμπολιτών μας που ζουν στο όριο της φτώχειας. Κάπως έτσι «γεννήθηκε» η ιδέα του Fabric Republic ως ένα σύστημα καλύπτει αιτήματα για ρουχισμού σε πανελλαδικό επίπεδο.

– Πού μπορούμε να αφήσουμε τα ρούχα που δεν χρειαζόμαστε πια;

Σήμερα το πρόγραμμα μετρά περισσότερα από 200 σημεία συλλογής σε όλη την Ελλάδα. Αναλυτικά για τα σημεία συλλογής μπορεί να ενημερωθεί κανείς μέσα από το fabricrepublic.gr. Στα σημεία συλλογής δεχόμαστε αποκλειστικά ενδύματα και υφάσματα ανεξαρτήτως κατάστασης.

– Στόχος σας να βοηθήσετε το περιβάλλον. Με ποιον τρόπο;

Το πρόγραμμα στοχεύει στην επανάχρηση και αξιοποίηση ειδών ένδυσης. Αν αναλογιστούμε ότι μονάχα για την κατασκευή ενός μέσου t-shirt χρειάζονται 2.700 λίτρα νερού, ο μέσος καταναλωτής αγοράζει 60% περισσότερα ρούχα σε σχέση με 15 χρόνια πριν ενώ παράλληλα 8.000 χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται για πρώτες ύλες και μικροβιοκτόνα στις καλλιέργειες βαμβακιού καθιστώντας τη βιομηχανία της μόδας τη δεύτερη πιο μολυσματική στον κόσμο μετά από αυτή του πετρελαίου. Μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντική είναι η επανάχρηση, η συνειδητή κατανάλωση αλλά και η δημιουργία ενός νέου κύκλου ζωής για τα ρούχα ώστε να μειώσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα τόσο ως άτομα όσο και ως επιχειρήσεις ή εταιρείες. Επαναχρησιμοποιώντας λοιπόν δίνουμε νέα ζωή στα ρούχα και διασφαλίζουμε το ελάχιστο έως μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

– Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται για το κάθε ρούχο από τη στιγμή που μπαίνει στον κάδο μέχρι που φτάνει στα χέρια του νέου του κατόχου;

Τα ρούχα που καταλήγουν σε εμάς, ακολουθούν την εξής διαδικασία: συλλογή πλεονάζοντος ρουχισμού, διαλογή (καθημερινής χρήσης σε καλή κατάσταση – ακατάλληλα προς χρήση – κατάλληλα για επαναχρησιμοποίηση), καθαρισμός / απολύμανση με επαγγελματικό εξοπλισμό, κατηγοριοποίηση (Aντρικά/Γυναικεία/Παιδικά/Βρεφικά – S/M/L/XL – Xειμερινά /Καλοκαιρινά κτλ.), συσκευασία/αποθήκευση. Όσα ρούχα είναι σε κατάσταση να δοθούν γίνεται διανομή προς κοινωφελείς οργανισμούς με ιδιόκτητα οχήματα όσα δεν είναι σε κατάσταση να φορεθούν είτε προωθούνται στην ανακύκλωση είτε επαναχρησιμοποιούνται (σχεδιασμός και παραγωγή upcycled δημιουργιών) και διατίθενται μέσω του fabricrepublic.store με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της τράπεζας ρουχισμού.

– Πόσα άτομα έχει βοηθηθεί μέχρι σήμερα το Fabric Republic και με ποιους τρόπους;

Μέχρι σήμερα περισσότερα από 200.000 άτομα απέκτησαν πρόσβαση σε καθαρό ρουχισμό ενώ έχουν αποκτήσει εργασία μέσω του προγράμματος 50 άτομα που προέρχονται από ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

– Ποιο είναι το μοντέλο κυκλικής οικονομίας που ακολουθεί το Fabric Republic;

Το πρόγραμμα Fabric Republic βασίζεται στην οδηγία 2008/98/ΕΚ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Νοεμβρίου 2008 για τα απόβλητα, βάσει της οποίας, για τη μετάβαση σε μια Ευρωπαϊκή Κοινωνία Ανακύκλωσης με υψηλό επίπεδο αποδοτικότητας των πόρων, θα πρέπει να τεθούν στόχοι για την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των αποβλήτων.

Η κυκλική οικονομία είναι ένα οικονομικό μοντέλο που εστιάζει στη μείωση της σπατάλης των πόρων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πόρων, την ανάκτηση και την επαναχρησιμοποίηση προϊόντων, αλλά και την παραγωγή ενέργειας από τα απόβλητα παραγωγικών διαδικασιών, τη διατήρηση ενός προϊόντος σε καλή λειτουργική κατάσταση για μακρύ χρονικό διάστημα, τη χρησιμοποίηση προϊόντων για την παροχή υπηρεσιών σε πολλαπλούς χρήστες (sharing economy), και τη χρήση της υπηρεσίας που προσφέρει ένα προϊόν και όχι την κατοχή αυτού του ίδιου του προϊόντος.

– Γιατί αποκαλείται «ηθικό» brand;

Για εμάς η ηθική σχετίζεται με τις επιλογές μας, τον τρόπο που επιλέγουμε να δρούμε. Φροντίζουμε συνεχώς ώστε να διασφαλίζουμε τις καλύτερες συνθήκες τόσο για την κοινωνία όσο και για το περιβάλλον καθόλη την παραγωγική διαδικασία και σε όλο το φάσμα από τα υλικά που χρησιμοποιούμε, τη δίκαιη αμοιβή όσων εργάζονται, τη μακρά διάρκεια ζωής των προϊόντων, τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών και φιλικών προς το περιβάλλον, την υποστήριξη κοινωφελών σκοπών, την ανάπτυξη συνεργειών. Στόχος μας είναι να βελτιωνόμαστε συνεχώς ώστε να έχουμε το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και το μεγαλύτερο δυνατό κοινωνικό.

– Ποιοι οι στόχοι σας για το μέλλον;

Στόχος μας είναι η βελτιστοποίηση και ο εκσυγχρονισμός της κυκλικής διαχείρισης πλεονάζοντος ρουχισμού και όραμά μας είναι η συλλογική ανάπτυξη κοινωνικής και οικολογικής συνείδησης για μια Ζero Waste πραγματικότητα.

– Πώς μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σας;

Μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά για τη δράση μας μέσα από το fabricrepublic.gr, να συνδεθείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο Facebook και το Instagram ενώ μπορείτε να επισκεφθείτε και το e-shop μας στο fabricrepublic.store.

Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο newbeast.gr το Fabric Republic