Μια βόλτα στα Τουρκοβούνια κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας ήταν η αφορμή για τον Βασίλη Σφακιανόπουλο να πάρει την απόφαση να δημιουργήσει την ομάδα «Save Your Hood» μια εθελοντική δράση που στόχο έχει να καθαρίσει τις γειτονιές όχι μόνο της Αθήνας αλλά όλης της Ελλάδας από τα σκουπίδια.

«Όποτε πήγαινα στα Τουρκοβούνια γέμιζα θυμό καθώς έβλεπα πως η κατάσταση με τα σκουπίδια συνεχώς χειροτέρευε» τονίζει ο εμπνευστής και δημιουργός της Save Your Hood, της ομάδας που ξεκίνησε στην αρχή διστακτικά και μέσα σε λίγους μήνες έχει περίπου 16.000 μέλη.

«Καθώς περπατούσα στα Τουρκοβούνια μετά από αρκετές ώρες δουλειάς, ταλαιπωρημένος και θέλοντας απλά να δω τη δύση από ένα αγαπημένο μου σημείο στη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, είδα έναν πιτσιρικά που πέταξε ένα ποτήρι καφέ μιας χρήσης κάτω. Τον ρώτησα τι κάνει και μου απάντησε: ”Μα καλά, δεν βλέπεις τι γίνεται; Το δικό μου θα σε πειράξει;”. Η απάντησή του ξεπέρασε κάθε φαντασία. Ήταν μια λογική που δεν μπορούσα να τη χωνέψω. Πείσμωσα και είπα κι ας είναι μάταιο “θα καθαρίσουμε αυτό το μέρος”» αναφέρει ο Βασίλης Σφακιανόπουλος στο newsbeast.gr.

Το ανοιχτό κάλεσμα και η πρώτη δράση

Μετά από τη «συνάντησή» του με τον πιτσιρικά ο Βασίλης Σφακιανόπουλος απηύθυνε ένα ανοιχτό κάλεσμα στα social media. Μαζεύτηκαν επτά άτομα και καθάρισαν ένα πολύ μικρό κομμάτι από τα Τουρκοβούνια.

«Μέσα σε τρεις ώρες μαζέψαμε 36 σακούλες γίγας δηλαδή πάνω από 3.700 λίτρα σκουπίδια. Το αποτέλεσμα δεν ήταν εμφανές και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Οι 36 σακούλες δεν έφεραν τη διαφορά στη θέα των σκουπιδιών… ήταν τόσο πολλά. Εκεί βγάλαμε φωτογραφίες γιατί νιώσαμε πως έπρεπε να ξαναπάμε. Αυτομάτως ο κόσμος άρχισε να ενεργοποιείται. Ξεκίνησαν να μου στέλνουν μηνύματα για το πως μπορούν να έρθουν, για το εάν επιτρέπεται λόγω της καραντίνας και η απάντησή μου ήταν κοινή σε όλους ”παιδιά καθαρίστε τις γειτονιές σας, η κάθε γειτονιά θέλει φροντίδα”» εξηγεί.

Στη συνέχεια παρότρυνε τους διαδικτυακούς του φίλους και τα μέλη της ομάδας που άρχισαν να αυξάνονται να βρουν μέρη που χρειάζονται καθάρισμα. Η δράση επεκτάθηκε στον Πειραιά και σε περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας με αποτέλεσμα πλέον κάθε εβδομάδα να πραγματοποιούνται πάνω από 60 δράσεις καθαρισμού.

«Έχουμε μέχρι τις αρχές του Φεβρουαρίου καταφέρει να κάνουμε 325 δράσεις, έχουμε μαζέψει 866.000 λίτρα και το Σαββατοκύριακο (6-7 Φεβρουαρίου) φτάσαμε τα 1.092.818 λίτρα» τονίζει Βασίλης Σφακιανόπουλος.

«Υπάρχει μία μέθοδος που βοηθά το σύστημά μας. Κάθε εβδομάδα, συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα γίνεται μία ψηφοφορία στο γκρουπ όπου ο καθένας είτε προσθέτει τη δική του περιοχή που θέλει καθάρισμα, είτε ψηφίζει εκείνη που μπορεί να συμμετάσχει» εξηγεί υπογραμμίζοντας οι δράσεις οργανώνονται μέχρι την Πέμπτη, ανακοινώνονται και πραγματοποιούνται το Σαββατοκύριακο.

«Το ενδιαφέρον του κόσμου είναι υπερτεράστιο. Είναι τρομερά συγκινητικό αυτό που συμβαίνει. Αποτελεί μία απόδειξη για το πόσο ο κόσμος χρειαζόταν κάτι τέτοιο, κάτι τόσο απλό ως ιδέα και όμως κάτι τόσο δύσκολο στην πράξη» αναφέρει ο εμπνευστής της Save Your Hood εξηγώντας πως ο κάθε εθελοντής φέρνει μαζί τα γάντια, τις μάσκες του και σακούλες.

«Εβδομάδα με την εβδομάδα όλο και περισσότεροι δήμοι μας υποστηρίζουν, μας παρέχουν είδη κι έτσι το κόστος του κάθε εθελοντή έχει μειωθεί».

«Ο στόχος μας είναι να φέρουμε την αλλαγή στην Ελλάδα. Ήδη επεκτεινόμαστε σε Κύπρο και Τουρκία. ‘‘Μολύνουμε” και αυτούς άρα η δράση μας βγαίνει από τα σύνορα. Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες μας, να τους αφυπνίσουμε, να καταλάβουν τη ζημιά προκαλούμε στο περιβάλλον μας, να επηρεάσουμε τόσο με τις δράσεις μας όσο και με κατάλληλες ενημερώσεις και εκπαιδεύσεις ιδιαίτερα τις μικρές γενεές» τονίζει και κλείνοντας σημειώνει:

«Αυτό που έχει σημασία είναι να εμψυχωθεί περισσότερος κόσμος. Υπήρχαν πολίτες που ήδη έκαναν καθαρισμούς και αισθανόντουσαν ντροπή για αυτό. Πλέον αυτή η πράξη έχει αποενοχοποιηθεί και ντροπή νιώθουν όσοι πετούν τα σκουπίδια».

Πηγή φωτογραφιών: Save Your Hood/ Mike Τσολής, Δημήτρης Αθανασιάδης, Βασίλης Σφακιανόπουλος, Μπάμπης Γκιριζιώτης, Κωνσταντίνος Ζήλος