Newsroom

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τον έλεγχο νοσοκομείου, το οποίο κατέλαβαν χθες, Τρίτη, στη Μαριούπολη και 400 μέλη του προσωπικού και ασθενείς κρατούνται όμηροι σε αυτό, ανέφερε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ.

Τα ρωσικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ από θέσεις του πυροβολικού στο έδαφος του νοσοκομείου, υπογράμμισε ενώ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή την πληροφορία αυτή.

Ταυτόχρονα, «ανοιχτό» παραμένει το ερώτημα αν θα ανοίξει σήμερα ανθρωπιστικός διάδρομος στη Μαριούπολη για την απομάκρυνση περισσότερων αμάχων από την πολιορκημένη πόλη – λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τη Βερεστσούκ.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπολύουν αντεπιθέσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων «σε διάφορες επιχειρησιακές περιοχές» ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα με μήνυμά του στο Twitter ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντόλιακ. «Αυτό αλλάζει ριζικά τη διάταξη των πλευρών» πρόσθεσε χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Στο μεταξύ η Ζαπορίζια, η οποία είχε σε μεγάλο βαθμό γλιτώσει από τη ρωσική επίθεση και αποτελεί καταφύγιο των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη Μαριούπολη, βρέθηκε σήμερα στο στόχαστρο, κυρίως ένας από τους σιδηροδρομικούς της σταθμούς, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές.

«Εγκαταστάσεις αμάχων της Ζαπορίζια βομβαρδίστηκαν για πρώτη φορά» ανακοίνωσε μέσω Telegram ο περιφερειακός κυβερνήτης Ολεξάντρ Στάρουκ. «Ρουκέτες έπεσαν στη ζώνη του σταθμού Ζαπορίζια-2. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, κανένας δεν σκοτώθηκε» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι άλλη ρουκέτα έπεσε στον βοτανικό κήπο.

Η Ζαπορίζια είναι ο προορισμός του ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της Μαριούπολης που θέλουν να εγκαταλείψουν την πόλη τους. Η πόλη αυτή βρίσκεται επίσης κοντά σε πυρηνικό σταθμό που βομβαρδίστηκε στις 4 Μαρτίου και έχει καταληφθεί έκτοτε από τις ρωσικές δυνάμεις. Ο πληθυσμός της Ζαπορίζια στερείται νερού και τροφής, έχοντας κρυφτεί σε καταφύγια για μέρες.

Ωστόσο, αν και υπήρξε μια σειρά αποτυχημένων προσπαθειών, ελλείψει ρωσο-ουκρανικής κατάπαυσης του πυρός, η απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη επιταχύνθηκαν χθες. Σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία, περίπου 20.000 άνθρωποι κατάφεραν να εγκαταλείψουν την πόλη.

Η Μαριούπολη, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 55 χιλιομέτρων από τα ρωσικά σύνορα και 85 χιλιομέτρων από το προπύργιο των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, είναι η μεγαλύτερη πόλη που βρίσκεται ακόμη στα χέρια του Κιέβου στην λεκάνη του Ντονμπάς, η οποία περιλαμβάνει τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Η κατάληψη από την Μόσχα αυτής της πόλης-λιμάνι, με πληθυσμό πριν από τον πόλεμο 450.000 κατοίκων που βρίσκεται στην Αζοφική Θάλασσα, θα αποτελούσε σημαντική εξέλιξη στην εισβολή στην Ουκρανία.

Θα επέτρεπε να συνδεθούν οι ρωσικές δυνάμεις που εισέβαλαν από την προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας, οι οποίες έχουν ήδη καταλάβει τα λιμάνια του Μπερντιάνσκ και της Χερσώνας, με τις δυνάμεις των αυτονομιστών και τις ρωσικές στο Ντονμπάς.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.