Η φωτογραφία της έκανε το γύρο του διαδικτύου. Η ετοιμογεννη Μαριάννα αποτυπώθηκε στον φωτογραφικό φακό μέσα στα αίματα να φεύγει από το μαιευτήριο που βομβαρδίστηκε στη Μαριούπουλη, φορώντας τις πιτζάμες της και έχοντας στα χέρια τα υπάρχοντά της.

Η Μαριάννα χθες το βράδυ γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι και μέχρι αυτή τη στιγμή και οι δύο τους είναι εκτός κινδύνου, αν και οι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία συνεχίζονται. Την είδηση έκανε γνωστή στο Twitter η ουκρανή δημοσιογράφος Olga Tokariuk.

Χθες προκλήθηκε σάλος από την ανάρτηση στο Twitter της ρωσικής πρεσβείας στη Μεγάλη Βρετανία σχετικά με τον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου και νοσοκομείου Παίδων στη Μαριούπολη.

Σύμφωνα με την Independent η ρωσική πρεσβεία ισχυρίστηκε ότι οι φωτογραφίες που δείχνουν μια έγκυο γυναίκα να απομακρύνεται από το νοσοκομείο είναι ψεύτικες. Κατηγόρησαν μάλιστα μια beauty blogger ότι «παίζει ρόλους εγκύων γυναικών» και είπαν ότι φορούσε «κάποιο πολύ ρεαλιστικό μακιγιάζ».

Πώς κατέρριψε τους ισχυρισμούς δημοσιογράφος του BBC

Οι ισχυρισμοί της ρωσικής πλευράς τράβηξε την προσοχή των Fact Checking οργανισμών και επαγγελματιών. Μεταξύ αυτών ο Shayan Sardarizadeh του BBC, ο οποίος ειδικεύεται στο ρεπορτάζ για την παραπληροφόρηση, τις θεωρίες συνωμοσίας κ.ο.κ..

Μέσω ενός εκτενούς thread στο Twitter, ο δημοσιογράφος υποστηρίζει τα εξής:

«Είναι η 15η μέρα του πολέμου στην Ουκρανία.

1) Μετά τη χθεσινή θανατηφόρα επίθεση σε μαιευτήριο της Μαριούπολης, ένας ψευδής ισχυρισμός άρχισε να κυκλοφορεί στο ρωσικό Telegram ότι μία μη έγκυος ηθοποιός έπαιξε το ρόλο δύο εγκύων γυναικών εκεί.

Αυτό επανέλαβε η ρωσική πρεσβεία στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα.

2) Ας πάρουμε έναν προς έναν τους ισχυρισμούς τους.

Η Marianna Podgurskaya, η γυναίκα που ισχυρίζονται ότι έπαιξε τους ρόλους αυτούς, είναι όντως μια beauty influencer που πράγματι ζει στη Μαριούπολη. Πολλές πρόσφατες εικόνες δείχνουν ότι είναι έγκυος, γι’ αυτό και βρισκόταν σε μαιευτήριο χθες».

Ο δημοσιογράφος παραθέτει στα tweets του τα τεκμήρια που αναφέρονται παραπάνω (ανοίξτε το thread για να δείτε όλα τα δεδομένα που κοινοποιεί).