Μέχρι στιγμής περίπου 1,3 εκατ. πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, λόγω της ρωσικής εισβολής και κυρίως βρίσκουν καταφύγιο στις χώρες που συνορεύουν με το Κίεβο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ.

Με βάση την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (UNHCR) 1.368.864 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει την χώρα, ενώ ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν 160.000 μεγαλύτερος σε σχέση με τον προηγούμενο απολογισμό της Παρασκευής.

Οι χώρες που έχουν υποδεχτεί τις περισσότερες εισροές προσφύγων είναι η Πολωνία, Μολδαβία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Ρουμανία. Μάλιστα, περίπου 3,9% του συνολικού αριθμού των προσφύγων έχει βρει καταφύγιο στη Ρωσία.

«1,3 εκατομμύρια άνθρωποι συνέχισαν να εγκαταλείπουν την Ουκρανία για να βρουν ασφάλεια. Αν δεν τελειώσει αμέσως ο πόλεμος, εκατομμύρια άλλοι είναι πιθανό να αναγκαστούν να φύγουν», ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία σε ανάρτηση στο Twitter.

Πόσοι και πού έχουν βρει καταφύγιο

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Πολωνία φιλοξενεί μακράν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων που έχουν φτάσει από την αρχή της ρωσικής εισβολής. Συνολικά, 756.303 Ουκρανοί βρίσκονται στην Πολωνία μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την καταμέτρηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 106.400 περισσότεροι από την Παρασκευή και το 55,3% του συνόλου.

Επίσης, η Ουγγαρία έχει δεχθεί 157.004 άτομα ή το 11,5% του συνόλου των Ουκρανών προσφύγων και σχεδόν 12.300 περισσότερους από την προηγούμενη μέρα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Μάλιστα, η Ύπατη Αρμοστεία ανέφερε ότι 133.876 άτομα (9,8% του συνόλου) συνεχίζουν το ταξίδι τους, μετά τη διέλευση των ουκρανικών συνόρων, προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.