Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν σήμερα σε ρωσική αεροπορική επιδρομή που έπληξε δύο σχολεία και άλλα κτίρια στην περιοχή Τσερνίχιφ της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής, Βιτσισλάφ Τσάους.

Ο τελευταίος, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, έγραψε πως «οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη», έπειτα από τους βομβαρδισμούς αυτούς, και ότι «σύμφωνα με τις κρατικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, προς το παρόν υπάρχουν εννέα νεκροί και τέσσερις τραυματίες».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 8η ημέρα σήμερα, Πέμπτη, ενώ οι διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της κρίσης έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σε λίγες ώρες.

Καταδίκη από την UNESCO

Το απόγευμα της Πέμπτης η UNESCO «καταδίκασε έντονα» τις επιθέσεις εναντίον εκπαιδευτικών υποδομών στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι «εξαιρετικά ανήσυχη» για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις πόλεις Χάρκοβο και Τσερνίχιβ.

Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό επαλήθευσε με δορυφορικά δεδομένα ότι επτά ιδρύματα, έξι σχολεία και ένα πανεπιστήμιο, επηρεάστηκαν από τη σύγκρουση, σύμφωνα με έναν από τους εκπροσώπους του. Και αναφέρει την περίπτωση του εθνικού Πανεπιστημίου στο Χάρκοβο, που βομβαρδίστηκε χθες, Τετάρτη, από τον ρωσικό στρατό, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο αριθμός των επτά εγκαταστάσεων ωστόσο «δεν είναι οριστικός».

Παράλληλα, ο Οργανισμός εκφράζει ανησυχία για τις «σημαντικές» επιπτώσεις από το κλείσιμο των ουκρανικών σχολείων και πανεπιστημίων, που επηρεάζει 6 εκατομμύρια μαθητές και περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο φοιτητές.

Η γενική διευθύντρια της UNESCO Οντρέ Αζουλέ, εκφράζοντας τη λύπη της για τις απώλειες αμάχων, ζήτησε επίσης «την προστασία της ουκρανικής πολιτιστικής κληρονομιάς, που μαρτυρά την πλούσια ιστορία της, όπως τα επτά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς» συγκεκριμένα που βρίσκονται στο Λβιβ και το Κίεβο, αλλά και «τη διαφύλαξη» της Οδησσού και του Χάρκοβου, όπως και των εθνικών αρχείων.

«Είναι στο χέρι μας να διαφυλάξουμε αυτή την πολιτιστική κληρονομιά ως μάρτυρα του παρελθόντος αλλά και ως φορέα ειρήνης για το μέλλον», πρόσθεσε.

Ακόμα, η υπηρεσία του ΟΗΕ «καταδικάζει» επίσης την επίθεση κοντά στο μνημείο του Ολοκαυτώματος Μπάμπι Γιαρ, «τόπο μιας από τις μεγαλύτερες σφαγές Εβραίων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», και πάλι μετά από ρωσικό βομβαρδισμό.