«Έως 190.000 Ρώσοι στρατιώτες είναι έτοιμοι να εισβάλουν στην Ουκρανία», είχε δηλώσει ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στις 21 Φεβρουαρίου 2022 όταν σε διάγγελμά του ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα αναγνωρίσει «αμέσως» την ανεξαρτησία δύο αποσχισμένων περιοχών στα ανατολικά της χώρας. Σε ένα τηλεοπτικό σόου, ο κ. Πούτιν ζήτησε από μέλη του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας να δηλώσουν ότι ευνοούν την κίνηση. Αργότερα, μετά από μια μακρά ομιλία, υπέγραψε συμφωνίες για «φιλία, συνεργασία και αμοιβαία βοήθεια» με τους ηγέτες των επίδοξων κρατών, των «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ. Κάτι που έγινε πράξη εν τέλει τα ξημερώματα της Πέμπτης 24/2 και την εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Economist, ο κ. Πούτιν προέτρεψε το κοινοβούλιο, το οποίο είχε υποστηρίξει την κίνηση νωρίτερα αυτόν τον μήνα, να επικυρώσει γρήγορα την απόφαση. Το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ, αποτελούν μέρος της περιοχής του Ντονμπάς που κυριαρχείται από ρωσόφωνους, ελέγχονται από το 2014 από αυτονομιστές και, στην πραγματικότητα, από τη Ρωσία.

Γιατί όμως έχουν σημασία αυτές οι περιοχές; Και πώς μπορεί η ρωσική αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους να αλλάξει την πορεία της κρίσης;

Πόλεμος στην Ουκρανία

Η «Επανάσταση του Μαϊντάν» και η κρίση του 2014

Η στρατιωτική ένταση για την Ουκρανία χρονολογείται από την «Επανάσταση του Μαϊντάν» τον Φεβρουάριο του 2014, όταν ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία πρόεδρος της Ουκρανίας τότε, έφυγε από το Κίεβο μετά από μήνες διαδηλώσεων και συγκρούσεων. Η Ρωσία απάντησε αναλαμβάνοντας και προσαρτώντας την Κριμαία, στο νότο, τον Μάρτιο. Σύντομα ξέσπασαν εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία, όπου ένα συνονθύλευμα πολιτοφυλακών άρχισε να καταλαμβάνει κυβερνητικά κτίρια σε όλο το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ τον Απρίλιο.

Αυτές οι ομάδες, οι οποίες αποτελούνταν σχεδόν εξ ολοκλήρου από δυσαρεστημένους ντόπιους και συμπαθούντες από άλλα μέρη της Ουκρανίας, διακήρυξαν την ανεξαρτησία τους τον Μάιο του 2014 ως Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ. Μαζί, τα επίδοξα κράτη θεωρούσαν τους εαυτούς τους ως «Novorossiya» (Νέα Ρωσία)—ένας αναβιωμένος όρος για τη νότια ουκρανική επικράτεια που κατακτήθηκε από τη ρωσική αυτοκρατορία τον 18ο αιώνα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν στην επίθεση και φάνηκαν έτοιμες να ανακαταλάβουν τα εδάφη που κατείχαν οι αυτονομιστές. Η επίθεση αυτή έγινε κυρίως από παραστρατιωτικές νεοναζιστικές ομάδες όπως το τάγμα Αζόφ. Αλλά οι ρωσικές ενισχύσεις ήρθαν από πέρα ​​από τα σύνορα, χτυπώντας τους Ουκρανούς απειλώντας τους να τους σπρώξουν περισσότερο στην καρδιά της χώρας.

Μια βιαστική ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Ουκρανίας, της Ρωσίας και των αυτονομιστών σταμάτησε την επίθεση. Αλλά αυτή η συμφωνία, γνωστή ως Minsk I, σύντομα χάλασε. Τον Ιανουάριο του 2015 είχαν ξεσπάσει ξανά μάχες πλήρους κλίμακας. Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, παρενέβησαν για να αναβιώσουν την κατάπαυση του πυρός, διαμεσολαβώντας ένα «Πακέτο Μέτρων για την Εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ», γνωστό ως Μινσκ ΙΙ. Αυτό άφησε μεγάλες περιοχές του Ντονμπάς υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών. Μια «γραμμή επαφής», μήκους 500 χιλιομέτρων, γεμάτη χαρακώματα και νάρκες ξηράς, τη διασχίζει. Παρά την παρουσία ξένων παρατηρητών για την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός, δεν υπήρξε ποτέ περίοδος πλήρης κατάπαυσης πυρός. Περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εκεί από το 2014.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Γιατί τελικά η Μόσχα επιθυμεί διακαώς Ντόνετσακ και Λουχάνσκ

Όπως συνεχίζει στην ανάλυσή του ο Economist «εν μέσω δυτικών προειδοποιήσεων ότι η Ρωσία προσπαθούσε να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για να δικαιολογήσει την εισβολή, οι βομβαρδισμοί κατά μήκος της γραμμής ελέγχου αυξήθηκαν δραματικά αυτόν τον μήνα. Οι ηγέτες των αποσχισμένων περιοχών άρχισαν να μεταφέρουν αμάχους στη Ρωσία, ενώ συγκρατούν άνδρες σε ηλικία μάχης. Η Ουκρανία απέρριψε ως ψευδείς ειδήσεις ρωσικές αναφορές ότι είχε στείλει σαμποτέρ και τεθωρακισμένα οχήματα στη Ρωσία.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Οι συμφωνίες του Μινσκ προέβλεπαν την Ουκρανία να απορροφήσει εκ νέου το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ με «ειδικό καθεστώς». Το πόσο ιδιαίτερο θα έπρεπε να είναι αυτό το καθεστώς έμεινε απροσδιόριστο, όπως και η σειρά των βημάτων και το ερώτημα εάν οι κάτοικοι του Ντονμπάς που εκτοπίστηκαν λόγω της σύγκρουσης θα έπρεπε να έχουν λόγο για το μέλλον της περιοχής. Για τη Ρωσία, η συμφωνία του Μινσκ θα δημιουργούσε έναν δούρειο ίππο για να της δώσει τον έλεγχο της Ουκρανίας, είτε αποσταθεροποιώντας τη χώρα εκ των έσω είτε μέσω συνταγματικών αλλαγών που θα έδιναν στη Ρωσία δικαίωμα βέτο στη στροφή της Ουκρανίας προς τη Δύση. Για την Ουκρανία αυτό είναι ένα δηλητηριασμένο χάπι που αρνείται να καταπιεί από το 2015.

Η ρωσική αναγνώριση του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητων οντοτήτων θα ισοδυναμούσε με κάτι κοντά στην προσάρτηση, αφού οι δημοκρατίες θα ήταν γεμάτες από νεοσύστατους Ρώσους πολίτες. Η Ρωσία έχει μοιράσει εκατοντάδες χιλιάδες διαβατήρια σε κατοίκους του Ντονμπάς, πολλοί από τους οποίους ψήφισαν πέρυσι στις βουλευτικές εκλογές της Ρωσίας. Όμως, όπως κατέστησε σαφές η σύνοδος του Πούτιν με το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας, η Ρωσία δεν ενσωματώνει επίσημα τα κρατίδια στη Ρωσία.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Η Ουκρανία και η Δύση έχουν ήδη διαμαρτυρηθεί για την προοπτική επαναχάραξης των διεθνών συνόρων από τη Ρωσία με τη βία. Αλλά αν η αναγνώριση είναι εκεί που θα σταματήσει ο Πούτιν, τότε η Ουκρανία θα μπορούσε να είναι ελαφρώς ανακουφισμένη, λέει το δημοσίευμα, καθώς θα αποκόψει περαιτέρω τις «ενοχλητικές» περιοχές από τις εσωτερικές της λειτουργίες.

Ωστόσο, φαίνεται απίθανο ο κ. Πούτιν να κηρύξει τη νίκη και να αποχωρήσει. Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από τη Δούμα εξουσιοδοτεί τη ρωσική κυβέρνηση να «προστατεύει» τους κατοίκους εκεί από «εξωτερικές απειλές». Ακόμη πιο ανησυχητικό, οι ηγέτες των αυτονομιστών διεκδικούν την κυριαρχία σε περιοχές της ουκρανικής γης που δεν ελέγχουν. Εάν ο κ. Πούτιν αποδεχόταν αυτούς τους ισχυρισμούς, θα είχε ακόμη περισσότερες προφάσεις για να συνεχίσει να ανακατεύεται στην Ουκρανία. Και ο πόλεμος στη χώρα να είναι διαρκής.