Oι πρόεδροι του Σαλβαδόρ, της Γουατεμάλας και της Ονδούρας εξέφρασαν τη δέσμευσή τους σε ένα σχέδιο με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης από χώρες της Λατινικής Αμερικής προς τις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην πόλη της Γουατεμάλας.

Αυτό το σχέδιο στοχεύει στην καταπολέμηση της φτώχειας και της βίας, των συνθηκών που ευνοούν το ατέρμονο κύμα παράνομης μετανάστευσης από της χώρες της κεντρικής Αμερικής προς τη Βόρεια Αμερική.

Αμέσως μόλις αφίχθη στην περιοχή στο πλαίσιο αυτής της διήμερες επίσκεψης, ο Τζο Μπάιντεν συζήτησε διεξοδικά αυτό το σχέδιο χθες με τους προέδρους Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν (Σαλβαδόρ), Χουάν Ορλάντο Ερνάντες (Ονδούρα) και Ότο Πέρες (Γουατεμάλα).

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο η κεντρική Αμερική να μην αποτελέσει την επόμενη μεγάλη επιτυχία του βορείου ημισφαιρίου» τόνισε ο ίδιος.

«Έχουμε αναγνωρίσει τις ευθύνες μας, έχετε αναγνωρίσει τις δικές σας» προσέθεσε ενώ ζήτησε από τους 3 ηγέτες «να αντιμετωπίσουν μια και για πάντα τα φαινόμενα της βίας και της φτώχειας».

Η ιδέα του σχεδίου, με τίτλο «Συμμαχία για την ευημερία του βόρειου τριγώνου της κεντρικής Αμερικής» γεννήθηκε έπειτα από μία Σύνοδο, τον Ιούλιο του 2014, μεταξύ των 3 ηγετών της Κεντρικής Αμερικής και του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα.

Δεν έχει οριστεί προς το παρόν ο προϋπολογισμός του σχεδίου αυτού, όμως ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

«Έχει έρθει η στιγμή» να ενεργήσουμε, επέμεινε ο Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες να επενδύσουν» και προτάσσοντας το επιχείρημα ότι «η Κολομβία έχει μεταμορφωθεί, όπως ακριβώς το καταφέρατε να γίνει σε διάστημα 10- 15 ετών, εφόσον προβούμε στις σωστές ενέργειες».

Ο πρόεδρος της Ονδούρας υπογράμμισε την ευθύνη των ΗΠΑ, της χώρας με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ναρκωτικών, και των νότιων γειτόνων της που είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί, εκφράζοντας τη λύπη του για το ενδεχόμενο απόρριψης του σχεδίου από το αμερικανικό Κογκρέσο.

«Εάν οι (Αμερικανοί) πολιτικοί δε κατανοήσουν ότι μία κεντρική Αμερική που μαστίζεται από τη βία εξαιτίας του εμπορίου ναρκωτικών, μία κεντρική Αμερική χωρίς ευκαιρίες, αποτελεί έναν φοβερό κίνδυνο για τις ΗΠΑ, εάν δεν το κατανοούν αυτό, θα φθάσει μια μέρα που θα είναι πολύ αργά» προκειμένου να αντιδράσουμε, τόνισε ο ίδιος.

Οι ΗΠΑ και οι χώρες της Κεντρικής Αμερικής πρέπει να εργαστούν «σε πνεύμα με στόχο να αντιμετωπίσουν τα αίτια της παράνομης μετανάστευσης» προσέθεσε ο ομόλογός του από τη Γουατεμάλα.

Χιλιάδες κάτοικοι των χωρών της κεντρικής Αμερικής επιχειρούν κάθε χρόνο να εισέλθουν παράνομα στις ΗΠΑ. Σχεδόν 62.000 παιδιά και έφηβοι, μόνα τους χωρίς επίσημα έγγραφα, έχουν φθάσει από τον Οκτώβριο του 2013, με αποτέλεσμα να προκληθεί μία ανθρωπιστική κρίση.