Το δώρο που πρόσφερε η ηγεσία της Ε.Ε. στην Άνγκελα Μέρκελ, μια καλλιτεχνική αναπαράσταση του κτιρίου όπου φιλοξενούνται οι σύνοδοι κορυφής, παραπέμπει στο… μάτι του Σάουρον, από τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδών», σύμφωνα με τους επικριτές του στα social media. Η παρατήρηση φάνηκε αστεία στον δημιουργό του.

Αυτό το αποχαιρετιστήριο δώρο, ένα διαφανές γλυπτό, είναι έργο του νεαρού Γαλλοολλανδού καλλιτέχνη Μαξίμ Ντουτέρε, ο οποίος δήλωσε ότι τον «τιμά» το γεγονός αυτό, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα αστεία τη σύγκρισή του με το σύμβολο του κακού στην τριλογία του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν.

«Δεν έχω δει ακόμη το Twitter, αλλά βλέπω την ομοιότητα. Είναι πολύ παράξενο», είπε ο Ντουτέρε, ο οποίος φοιτά στην Ακαδημία Σχεδίου της Αϊντχόφεν, στην Ολλανδία.

Αντίθετα με το γιγαντιαίο μάτι που παρατηρεί τη Μέση Γη στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», το διάφανο έργο του Ντουτέρε είναι μια «αφηρημένη απεικόνιση ενός ευρωπαϊκού κτιρίου», εξήγησε ο ίδιος.

Το κεντρικό μέρος του γλυπτού εικονίζει τη μορφή του κτιρίου Europa. Στο πλαίσιο διακρίνονται ανακυκλωμένες κάσες παραθύρων, όπως εκείνα που βρίσκονται στην πρόσοψη του κτιρίου. Το τμήμα που είναι από ορείχαλκο παραπέμπει σε ένα όργανο ναυσιπλοΐας, θυμίζοντας ότι το Συμβούλιο είναι ένα όργανο «καθοδήγησης και προσανατολισμού», ενώ η ορειχάλκινη σφαίρα συμβολίζει την παρουσία των μελών του Συμβουλίου, ως εκπροσώπων του ευρωπαϊκού λαού.

Το ίδιο έργο, που κοστίζει 150 ευρώ, επελέγη από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Σαρλ Μισέλ, και προσφέρθηκε στον επίσης απερχόμενο πρωθυπουργό της Σουηδίας, τον Στέφαν Λεβέν.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.