Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένεται σύντομα να επανεκκινήσει την αξιολόγηση του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, του Sputnik-V, διαβεβαίωσε την Πέμπτη αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού, ενώ οι συζητήσεις με τη Μόσχα «βρίσκονται στα πρόθυρα επίλυσης».

Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα, ο ΠΟΥ έχει εγκρίνει έναν μικρό αριθμό εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των Pfizer/BioNTech, της Moderna, της Sinovac και της Sinopharm καθώς και αρκετές εκδόσεις αυτών που αναπτύχθηκαν από την AstraZeneca.

«Το Sputnik-V ξεκίνησε τη διαδικασία (σ.σ. έγκρισης) με τον ΠΟΥ νωρίτερα φέτος και η διαδικασία διεκόπη λόγω ελλιπών νομικών διαδικασιών», δήλωσε συγκεκριμένα η δρ Μαριάντζελα Σιμάο, υποδιευθύντρια του ΠΟΥ, υπεύθυνη για την πρόσβαση σε φάρμακα και σε προϊόντα υγείας. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε ποιες ήταν αυτές οι διαδικασίες.

Το εμβόλιο Sputnik V

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι οι συζητήσεις με τη ρωσική κυβέρνηση για αυτό το θέμα είναι κοντά στο να επιλυθούν», τόνισε επίσης η Σιμάο, όπως μετέδωσε το AFP.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Κάποιες πληροφορίες (…) πρέπει ακόμη να παρασχεθούν, και υπάρχουν επίσης ερωτηματικά σχετικά με την οριστικοποίηση των επιθεωρήσεων στα διάφορα κέντρα παραγωγής στη Ρωσία, αλλά είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι η διαδικασία είναι έτοιμη να ξεκινήσει».

Αξίζει να αναφερθεί πως η Ρωσία είναι ένα από τα κράτη στον κόσμο όπου η πανδημία έχει στοιχίσει τις περισσότερες ζωές – σύμφωνα με το worldometers.info τα θύματα της Covid-19 στη χώρα αυτή την Πέμπτη το βράδυ ήταν 213.549.

Ο πληθυσμός είναι ιδιαίτερα καχύποπτος απέναντι στα εμβόλια που παράγονται στη Ρωσία και τα οποία έχει προωθήσει επανειλημμένα το Κρεμλίνο, ιδιαίτερα το Sputnik-V, το οποίο ξεκίνησε να χορηγείται ακόμη πριν από την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών, γράφει επίσης το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μέχρι και σήμερα, κι ενώ οι μελέτες φαίνεται να επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητά του, ούτε ο ΠΟΥ ούτε ο EMA και η Ευρωπαϊκή Ένωση το έχουν, ακόμη, εγκρίνει.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.